Sídliště v Písnici chce firma, která vydělala na krachu H-Systemu i na státu

Po odstoupení miliardáře Pavola Krúpy z tendru skupiny ČEZ na koupi sídliště v Praze-Písnici je ve hře druhá největší nabídka. Tu podala CIB Group.

Po odstoupení miliardáře Pavola Krúpy z tendru skupiny ČEZ na koupi sídliště v Praze-Písnici je ve hře druhá největší nabídka. Tu podala CIB Group. Zdroj: Michael Tomeš, E15

CIB Group jedná o financování případné akvizice s několika bankami.
Cena za šestatřicet panelákových vchodů nebude daleko od jedné miliardy korun.
Vlastník sídliště v Písnici ČEZ se v příštích dnech rozhodne, jestli CIB Group osloví.
Nájemníci písnických bytů proti prodeji dlouhodobě protestují.
Sídliště Písnice je nedaleko budoucí konečné nové trasy metra D.
8
Fotogalerie

Po odstoupení miliardáře Pavola Krúpy z tendru skupiny ČEZ na koupi sídliště v Praze-Písnici je ve hře druhá největší nabídka. Tu podala CIB Group. ČEZ se v příštích dnech rozhodne, zda tuto firmu osloví. Proti prodeji osmi stovek bytů jsou nájemníci.

CIB Group ovládají byznysmeni Pavel Španko a Alois Přibyl. První jmenovaný má na realitním trhu pověst dravce. „Je to pěkný kovboj,“ říká jeden z lidí, který s ním obchodně jednal, ale nepřál si být jmenován.

Skupina přitom ale nikdy nic tak velkého, jako je šestatřicet panelákových vchodů u budoucí konečné trasy metra D, nekoupila. „Financování máme rozjednáno s několika významnými českými bankovními domy, struktura financování se u jednotlivých nabídek různí,“ sdělil mediální zástupce investora Vojtěch Meravý. Konkrétní nabídku CIB Group nezveřejnila, avšak neměla by se příliš lišit od toho, co nabídl Krúpa. Ten v tendru vyhrál s nabídkou 1,3 miliardy korun.

 

CIB Group v současnosti mimo jiné vydělává na pronájmech bytů a kanceláří. Perlou v portfoliu je budova v Praze na Kačerově, kterou si pronajímá Ředitelství silnic a dálnic. Státní organizace za tamní budovu platí podle již dřívějších zpráv ročně téměř 35 milionů korun. To je výrazně více, než je v těchto místech obvyklé. V roce 2004 uzavřený pronájem navíc trvá až do roku 2022. To je na realitním trhu rovněž nezvykle dlouhá doba. Dva bývalé šéfy ŘSD kvůli pronájmu dokonce stíhala policie.

Skupina CIB tvrdí, že původní podmínky pronájmu jsou již minulostí, a že nájem již státní organizaci výrazně snížila. "V současné době připravujeme ve spolupráci s ŘSD změnu v systému účtování DPH k nájemnému, která výsledně snižuje výdaje na nájemné o pět milionů korun ročně. Po provedených změnách se jedná o nájem srovnatelný s jakýmkoliv jiným nájmem budovy této kvality a lokalitě," dodal mluvčí CIB Group.  

Předloni se CIB Group objevila v médiích v souvislosti s dědictvím po zkrachovalém projektu na výstavbu rodinných domů H-System. Byla to právě Špankova a Přibylova skupina, která od konkurzního správce H-Systemu koupila nemovitosti ve Velkých Přílepech u Prahy. Do zpráv se následně dostal případ manželů Sýkorových, kteří  na popud CIB Group museli opustit jeden z tamních domů, přestože za něj již zaplatili. V roce 2015 se ale skupina se Sýkorovými dohodla a oznámila  konec právních sporů o reality ve Velkých Přílepech.   

"Koupili jsme malou část z rozsáhlé konkurzní podstaty úpadce ve veřejné soutěži kontrolované konkurzním soudem. Získané pozemky a stavby jsme zbavili právních vad, stavebně dokončili, zasíťovali a dobudovái komunikace, které nyní slouží všem," vysvětluje tiskový zástupce skupiny Meravý. 

 Nesouhlas s prodejem bytů v Praze-Písnici přiměl nájemníky dokonce k demonstracím: 

Video placeholde
Na demonstraci na Malostranském náměstí přišli především důchodci a rodiny s dětmi • Michaela Lišková

Špankovo jméno se na začátku minulé dekády objevilo též v kauze východočeské společnosti Ex Orior. Jeho parťákem byl v tomto případu Milan Kožíšek. Ten v roce 1998 tvrdil, že koupil zlatý důl v Ugandě. Oba společníci byli za finanční machinace v Ex Orior odsouzení na několik let do vězení. Odvolací soud je ale osvobodil.

V současnosti se CIB Group profiluje hlavně jako vlastník téměř šesti stovek nájemních bytů v Praze, Liberci, Hrádku nad Nisou a v Klatovech, o které se pečlivě stará a opravuje je. Pokud se firmě podaří akvizice bytů ČEZ v Písnici, tak své bytové portfolio více než zdvojnásobí. Vedle toho skupina vlastní ještě například kancelářské centrum Balabenka v Praze 9.