CPI Property Group miliardáře Vítka loni vzrostl zisk téměř o desetinu

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: E15

Čistý zisk realitní skupiny CPI Property Group, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek, loni meziročně vzrostl o 8,6 procenta na 685 milionů eur (18,7 miliardy korun).

Čistý zisk v sobě zahrnuje i přecenění majetku. Čistý příjem z obchodních činností vzrostl o osm procent na 345 milionů eur. 

Tržby Vítkovy skupiny stouply o jedenáct procent na 672 milionů eur. Firma zveřejnila výsledky na svých stránkách. "Loňský rok byl pro nás úspěšný. Dařilo se nám hlavně v oblasti kanceláří. Také jsme zpřísnili naši finanční politiku a posílili likviditu," uvedl generální ředitel společnosti Martin Němeček.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle žebříčku E15 Premium patří podnikatel mezi české dolarové miliardáře.

Mezi poslední velké oznámené transakce společnosti patří koupě osmi kancelářských budov ve Varšavě za 800 milionů eur (20,6 miliardy korun). Většinu z nich už společnost uskutečnila.

Více než dvě pětiny vlastněných nemovitostí připadají na kanceláře, převážně v Praze a Berlíně. Se zhruba čtvrtinovým podílem následují maloobchodní objekty, po desetině připadá na hotely a bytové nemovitosti. Skupina vlastní i pozemkovou banku, průmyslové, zemědělské a logistické objekty. Zhruba polovina nemovitostí CPI je v Česku.

Letos v březnu CPI v souvislosti s koronavirovou krizí uvedla, že sníží náklady, úsporná opatření se dotknou i počtu zaměstnanců. Firma dodala, že je připravena s problémy se vypořádat. "CPI podniká kroky ke snížení režijních i dalších nákladů, včetně počtu zaměstnanců a mezd všude tam, kde je to proveditelné," sdělila. Firma rovněž uvedla, že přehodnocuje své kapitálové výdaje a plány rozvoje.