CPI startuje v Brně výstavbu Nové Zbrojovky pro desítky tisíc lidí

Centrem Nové Zbrojovky bude náměstí u historického objektu výtopny

Centrem Nové Zbrojovky bude náměstí u historického objektu výtopny Zdroj: CPI

V rámci první etapy vznikne šest kancelářských budov a tři rezidenční bloky s téměř 400 byty
Celkem vyroste za 22 miliard korun nová část Brna pro 20 až 30 tisíc lidí
V Nové Zbrojovce má vzniknout dohromady zhruba 2500 bytů
Mezi řekou Svitavou a navazujícím pásmem bytových domů má být 18 metrů široké živé nábřeží
5
Fotogalerie

Nejen velké pražské brownfieldy se po více než deseti letech příprav dočkaly realizace. Na startovní čáře stojí největší developerský projekt na Moravě, kterým je revitalizace 22hektarového území bývalé Zbrojovky Brno. Developer CPI Property Group (CPIPG) zahájí v únoru výstavbu první fáze projektu Nová Zbrojovka, takzvané jižní zóny.

Celkem vyroste za 22 miliard korun nová část Brna pro 20 až 30 tisíc lidí, kteří zde podle záměrů developerské skupiny miliardáře Radovana Vítka budou nejen bydlet a pracovat, ale jezdit sem také za nákupy a zábavou.

V rámci první etapy vznikne šest kancelářských budov a tři rezidenční bloky s téměř čtyřmi stovkami bytů, obchody a službami v parteru. V plánu je 1300 parkovacích stání převážně v podzemí. Součástí má být také mateřská škola.

Jak upřesnil ředitel developmentu CPIPG pro brněnský region Miroslav Pekník, nejdřív se ovšem CPIPG pustí zkraje příštího roku do rekonstrukce budovy bývalého ředitelství Zbrojovky podle návrhu brněnského architektonického studia KOGAA. V prvním patře vybuduje CPIPG sídlo své brněnské pobočky. V přízemí počítá s komerčními prostory, stravovací zónou či s fitness centrem. Ve druhém patře budou coworkingové prostory a na střeše pak terasa s kavárnou.

Historický komín v centru

Hned vedle začne rovněž příští rok výstavba první kancelářské budovy. Druhým zachovaným historickým objektem pak bude památkově chráněná výtopna s cihlovým komínem, která má v budoucnu sloužit jako komunitní a coworkingové centrum, galerie a gastrozóna s venkovním tržištěm. Výtopna bývala středem továrního areálu a v budoucnu zde má vzniknout nové náměstí.

Developer doufá, že do konce příštího roku bude mít i stavební povolení pro všechny plánované novostavby jižní zóny. Podobu jim daly ateliéry Kuba & Pilař architekti, A69 – architekti a Cojocaru Architekti spolu nizozemským krajinářským architektem Lodewijkem Baljonem. Podél nábřeží Svitavy vyrostou byty k prodeji do osobního vlastnictví či k pronájmu a ubytovací kapacity zaměřené zejména na studenty.

„Součástí nových budov budou i zelené střechy, šetrný způsob nakládání s dešťovými vodami a fotovoltaické panely umisťované primárně na střechách objektů, které budou zásobovat budovy zelenou energií,“ uvádí developer v dokumentaci pro posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA).

Dva a půl tisíce bytů

Z jihu na sever povede 28 metrů široký bulvár s pruhy pro auta i pro cyklisty, který napojí území Nové Zbrojovky na páteřní dopravní systém města. Kolmo na bulvár bude prostorem náměstí v jižní zóně procházet nová pěší třída s cyklostezkou, která naváže na plánovanou lávku přes řeku Svitavu.

„Poskytneme městu 1,5 hektaru pozemků, tak aby mezi řekou Svitavou a navazujícím pásmem bytových domů mohlo vzniknout 18 metrů široké příjemné živé nábřeží s cyklostezkou, zelení, stromy, stánky a s kavárnami,“ uvedl Pekník. Celkem se CPIPG chystá v Nové Zbrojovce postavit až dva a půl tisíce bytů.

Další etapy se budou vzhledem k velikosti brownfieldu odvíjet od postupného budování především dopravní, ale i technické infrastruktury v horizontu následujících zhruba 15 let.

Původní areál Zbrojovky byl ještě v osmdesátých letech minulého století jedním z hlavních průmyslových podniků Brna a zaměstnával až deset tisíc lidí. V devadesátých letech byla Zbrojovka Brno transformována na akciovou společnost. Rozpadem východních trhů ztratila odbytiště pro svoje výrobky a dostala se do ekonomických potíží. V říjnu 2003 byl na firmu prohlášen konkurz.

V roce 2007 chátrající areál získala investiční skupina J&T společně se skupinou CPI. Před pěti lety plánovaný projekt přestavby Zbrojovky plně převzala CPIPG.

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub