Developer CTP vydělal rekordních deset miliard. Více továren a skladů v Česku nikdo nemá

Developer CTP loni vydělal kolem deseti miliard korun před zdaněním. Na snímku sídlo společnosti FEI v CTParku Brno

Developer CTP loni vydělal kolem deseti miliard korun před zdaněním. Na snímku sídlo společnosti FEI v CTParku Brno Zdroj: Best of Reality

Spolumajitel developerské skupiny CTP Remon Vos označil loňský rok za fantastický.
Marriott V Brně. Je to jedno z ukročení CTP také do jiných částí realitního byznysu než jsou sklady.
CTPark Ostrava
CTPark Přeštice
CTPark v Hranicích na Přerovsku.
9
Fotogalerie

Lídr českého trhu průmyslových nemovitostí má rekordní zisky. Lepšící se čísla oznamují rovněž další developeři.

Ještě nikdy se developerské skupině CTP tolik nedařilo jako nyní. Lídr trhu se sklady a průmyslovými halami měl loni zisk před zdaněním kolem deseti miliard korun. Výdělek firmě meziročně vyskočil o 43 procent, vyplývá z nové výroční zprávy společnosti. Pro srovnání: skupina CPI miliardáře Radovana Vítka minulý rok vydělala přes dvanáct miliard. 

„Rok 2016 byl pro CTP fantastický. Dosáhli jsme cílů, které jsme si pro tento rok stanovili, nebo jsme je dokonce překročili,“ uvedl šéf a spolumajitel CTP Remon Vos.

Příjmy skupiny z pronájmů meziročně vzrostly o čtvrtinu na 5,4 miliardy korun.  Celkově CTP vlastní ve 250 budovách 3,8 milionů metrů čtverečních průmyslových a skladových ploch. Václavské náměstí by se do nich vešlo třiadevadesátkrát.

Souhrnná hodnota investičního portfolia developera se již dostala na 99 miliard korun. Velká část nemovitostí CTP se nachází v České republice. To ze skupiny dělá na českém trhu největšího vlastníka průmyslových realit.

Základnu měla firma původně právě v tuzemsku. V posledních letech ale zahájila mezinárodní expanzi. Aktuálně je aktivní na pěti trzích střední a východní Evropy.

Stavitel průmyslových a skladových komplexů se pustil rovněž do dalších částí realitního trhu. Například v Brně postavil kanceláře a hotely. Nedávno rovněž oznámil projekt studentského bydlení.

Zvyšování výkonu oznamují též další developeři. Většinou to ale nejsou čísla o hospodaření, ale jen dílčí ukazatele. Například v Praze sídlící společnost P3 uvedla, že zvýšila obsazenost svých areálů na 97 procent. Další velký hráč Prologis zase zveřejnil čísla o objemu nových kontraktů. V prvním pololetí po Evropě podepsal nebo obnovil smlouvy na 2,4 milionu metrů čtverečních ploch a zahájila výstavbu třinácti budov.