Developer Passer získal zpět Microsoft a spol.

vizualizace budovy Delta B, BB Centrum

vizualizace budovy Delta B, BB Centrum

Miliardář Radim Passer odlákal francouzské bance BNP Paribas významného klienta. Z kancelářské budovy, kterou před lety Francouzům prodal, se k němu stěhuje klíčový nájemce – společnost Microsoft. A s ním i tuzemské centrály společností Skype a Nokia, které Microsoftu patří. Bude to letos jedna z největších nájemních transakcí na pražském kancelářském trhu.

„Mohu potvrdit rozhodnutí Microsoftu a Skypu přesunout se do budovy Delta v příštím roce. Rozloha pronajímané plochy by měla být 11 tisíc metrů čtverečních,“ sdělila mluvčí českého Microsoftu Lenka Čábelová. Administrativní budovu Delta buduje Passer v rámci kancelářského komplexu BB Centrum, jehož součástí je i Alpha, stavba hned vedle magistrály, v níž zatím Microsoft sídlí. Nový přírůstek v areálu nabídne k pronájmu přes 38 tisíc čtverečních metrů.

Stěhování Microsoftu bylo jednou z nejsledovanějších událostí v kancelářském byznysu. Tím spíše, že Američané se rozhodli pod jednu střechu sestěhovat právě ještě Skype a Nokii. Skype dosud sídlí ve smíchovském Paláci Křižík, který nedávno koupila pojišťovna Generali. Nokia se zase pro změnu bude stěhovat z kanceláří v Klimentské ulici, jež rovněž letos převzal fond spravovaný britskou skupinou Tristan Capital Partners.

„Přesuny firem ze starších kancelářských budov do nových jsou výrazným rysem pražského kancelářského trhu,“ uvedla vedoucí výzkumu trhu v poradenské společnosti DTZ Lenka Šindelářová. Realitní profesionálové se shodují, že kanceláře postavené v minulém desetiletí budou proto častěji potřebovat rekonstrukci, aby přitáhly nové nájemce.

Poptávka po nových kancelářích letos sílí zejména u technologických společností

V příštím roce změní adresu řada firem. K největším přesunům bude patřit stěhování společnosti Microsoft a jeho součástí Nokie a Skype. Pronájem softwarového gigantu v budově Delta v pražském BB Centru je dobrou zprávou pro kancelářský trh. „Akce společnosti Microsoft bude patřit mezi největší nové pronájmy v tomto roce. Prozatím největším novým pronájmem je předpronájem společnosti Avast v projektu Enterprise OC,“ uvedla Lenka Šindelářová z konzultantské firmy DTZ.

Kontrakt Avastu rovněž přesáhl 11 tisíc metrů čtverečních. „IT společnosti byly hlavním tahounem nové poptávky v tomto roce,“ dodala šéfka výzkumu v pražské DTZ. O veliký pronájem kanceláří ještě před dokončením jejich výstavby se postaraly také firmy ze skupiny Skanska. V budovaném administrativním centru Corso Court v Karlíně obsadí 8600 metrů čtverečních.

Jednodušší situace pro Skansku

V tomto případě měla Skanska ovšem situaci jednodušší, protože je sama developerem tohoto projektu. Očekává se však, že po dokončení budovy ji prodá. Další velkou nájemní transakci si zajistil rovněž developer Skanska Property, když do svého smíchovského projektu Riverview získal na 6200 metrů čtverečních americkou farmaceutickou firmu MSD.

Budování nových kancelářských center zažívá v Praze po hubených letech skutečný rozmach. Letošní přírůstek nových ploch se podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum bude blížit 181 tisícům metrů čtverečních. To bude nejvíce od roku 2008. Nejpilnější jsou developeři v Praze 4, tedy v městské části, kde vyrůstá také Delta, do níž se nastěhuje Microsoft. Podle DTZ tam ve druhém čtvrtletí bylo ve výstavbě přes 89 tisíc metrů čtverečních kanceláří.