Developeři letos připravují více bytů, kanceláří i hal

ilustrační foto, Byty U Dubu

ilustrační foto, Byty U Dubu

Developeři letos připravují více bytů, kanceláří i průmyslových hal. Nabídka bytů v Praze vzroste o 6,2 procenta, kanceláří bude o 12,7 procenta více. Na trhu je totiž více peněz než připravených projektů, vyplývá z nejnovější Studie developerských společností Q2/2015, kterou zveřejnily společností CEEC Research a KPMG Česká republika.

Hlavní roli na rezidenčním trhu hraje s výrazným náskokem Praha, která tvoří více než dvě třetiny celého trhu s novými byty v ČR. „Ředitelé developerských společností předpovídají pro letošní rok růst nabídky nových bytů v hlavním městě o 6,2 procenta. V roce příštím bude tento růst dál pokračovat, a to o 4,1 procenta. Poptávka po nových bytech by ale podle predikcí ředitelů firem měla být ještě mírně vyšší,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Jen loni se v hlavním městě prodalo 5950 nových bytů, letos by jejich počet měl překročit šestitisícovou hranici.

V dalších částech České republiky poroste nabídka nových bytů o dvě procenta v roce 2015 a o 1,9 procenta v roce 2016. Velký zájem kupujících se projeví i na ceně nového bydlení, jehož ceny porostou v obou letech (2,3 procenta, respektive 2,2 procenta).

Ředitelé developerských společností předpovídají pro letošní rok růst nabídky nových bytů v hlavním městě o 6,2 procenta

„Uplynulé měsíce ukázaly, že se zvyšuje průměrná cena za metr čtvereční nabízených dostupných bytů. V prvním kvartále 2015 byla meziročně o tři procenta vyšší. Tento trend bude zřejmě nadále pokračovat. Na trhu se stále více objevují nové projekty s průměrnou cenou nad 60 tisíc korun s DPH za metr čtvereční,“ řekl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Další výstavba bude pokračovat také v oblasti kancelářských budov. Výrazný růst přílivu nových kancelářských ploch se očekává zejména v Praze, kde by podle firem měla nabídka vzrůst až o 12,7 procenta, což výrazně převýší aktuální poptávku a projeví se v růstu neobsazenosti kanceláří. Ta ke konci roku 2015 dosáhne úrovně až 18,5 procenta a v roce 2016 dosáhne 18,9 procenta.

Nemovitostní trh je v konjunktuře

Celková plocha moderních kanceláří v Praze letos překročila tři miliony metrů čtverečních. Jen loni developeři dokončili 150 tisíc metrů čtverečních nových administrativních ploch, stejné množství je aktuálně ve výstavbě. Bez nájemce bylo na konci prvního čtvrtletí půl milionu metrů čtverečních administrativních ploch.

„Nemovitostní trh je bezesporu v konjunktuře. Tato situace vychází především z přebytku volných peněz nad připravenými projekty. Tento přebytek je globální,“ podotkl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.