Developerská skupina YIT odchází z Ruska. Pobočku prodává hluboko pod očekáváním

YIT SUOMI Hloubětín

YIT SUOMI Hloubětín Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

YIT SUOMI Hloubětín
YIT SUOMI Hloubětín
YIT SUOMI Hloubětín
YIT SUOMI Hloubětín
Vizualizace developerského projektu Parvi Cibulka společnosti YIT
14
Fotogalerie

Finská developerská skupina YIT, která je také jedním z nejsilnějších hráčů na českém trhu rezidenčních nemovitostí, ukončí své působení v Rusku. Vedení tak rozhodlo po analýze ruského trhu, kterou dokončilo v březnu 2022, a podepsalo smlouvu se skupinou Etalon Group PLC o prodeji dceřiné firmy za 50 milionů eur, tedy asi 1,2 miliardy korun, což je zhruba 3,7 miliardy korun za původním očekáváním.

„Vzhledem k ukrajinské krizi bylo stále obtížnější pokračovat v našich tamních aktivitách. Prodej byznysu v Rusku nám dává příležitost k rychlému, kontrolovanému a úplnému odchodu. Jak z našeho pohledu, tak i z pohledu klientů a zaměstnanců to bylo za současných okolností zdaleka nejpreferovanější řešení,“ vysvětlil prezident a CEO YIT Corporation Markku Moilanen.

Skupina se pro odchod rozhodla potom, co analýza ruského trhu nepřinesla dostatek příležitostí, které by vyvážily překážky v podnikání vycházející z válečných sankcí vůči Rusku. Revizi podnikání zahájila skupina YIT již v listopadu minulého roku, vzhledem k válečným událostem na Ukrajině ji urychleně dokončila během března.

Prodej by měl být dokončen během letošního dubna. Skupina YIT si přijde na přibližně 50 milionů eur, což je zhruba o 150 milionů méně, než developer očekával. Částka je mimo jiné ovlivněna také výrazným oslabením rublu.

Ukončení činnosti YIT v Rusku by podle vedení nemělo mít dopad na činnost v ostatních devíti zemích, ve kterých působí. V České republice působí od roku 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro Stavokonsult a vznikla tak firma YIT Stavo. Od té doby dokončila celkem dvaadvacet projektů převážně bytového charakteru. Jejím největším českým projektem je Suomi Hloubětín na brownfieldu v Praze 9 pro zhruba tři a půl tisíce obyvatel.

Podívejte se ve videu, jak se v následujících letech promění Praha.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub