Dlouholetý ředitel Metrostavu Pavel Pilát končí. Nahradí ho Jaroslav Heran

Nový generální ředitel, pětapadesátiletý Jaroslav Heran, pracuje v Metrostavu od absolvování oboru vodní stavby na stavební fakultě ČVUT již třicet let.

Nový generální ředitel, pětapadesátiletý Jaroslav Heran, pracuje v Metrostavu od absolvování oboru vodní stavby na stavební fakultě ČVUT již třicet let. Zdroj: archiv e15

Odcházející šéf Metrostavu Pavel Pilát
Most vybudovaný v Norsku českým Metrostavem.
Dělník z Metrostavu.
Metrostav finišuje stavbu mostu nad norským fjordem.
Metrostav finišuje stavbu mostu nad norským fjordem.
11
Fotogalerie

Ve vrcholném vedení největší české stavební firmy došlo k výrazné změně. Novým generálním ředitelem Metrostavu se stal Jaroslav Heran, který dosud vedl jednu z divizí společnosti. Ve funkci vystřídal dlouholetého šéfa Metrostavu Pavla Piláta. Ten byl nedávno nepravomocně odsouzen v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

„Generální ředitel Pilát odchází na vlastní žádost, kterou schválilo představenstvo společnosti Metrostav,“ uvedl bez dalšího komentáře k odchodu dlouholetého ředitele mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Pilát odchází jen pět měsíců poté, co mu pražský krajský soud v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha uložil tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky, třímilionový peněžitý trest a čtyřletý zákaz činnosti. Pilát se proti verdiktu odvolal. Zda jeho odchod souvisí s nepravomocným rozsudkem, firma nekomentovala. Jedenašedesátiletý Pilát byl generálním ředitelem Metrostavu od roku 2008. 

Krajský soud koncem ledna v souvislosti s Rathovou kauzou nepravomocně potrestal i celou společnost Metrostav, které zakázal účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit deset milionů korun. Také Metrostav proti rozsudku podal odvolání. „Soudní řízení tedy dále probíhá a my se z toho důvodu nemůžeme a nebudeme k případu až do konečného pravomocného rozhodnutí vyjadřovat,“ uvedl v lednu k rozhodnutí soudu Kostiha.

Nový generální ředitel, pětapadesátiletý Jaroslav Heran, pracuje v Metrostavu od absolvování oboru vodní stavby na stavební fakultě ČVUT již třicet let. Začínal v Praze jako asistent stavbyvedoucího a postupně prošel různými manažerskými funkcemi. V roce 2000 byl jmenován výrobním náměstkem první divize společnosti, jejíž řízení převzal před osmi lety.

Společnost Metrostav ovládá prostřednictvím několika dalších společností skupina fyzických osob, která se do značné míry překrývá s vrcholovými manažery skupiny. Žádný z majitelů nedrží většinový podíl. Vedle toho má Metrostav asi čtyři tisíce drobných akcionářů ještě z doby kupónové privatizace v první polovině 90. let. Dohromady však mají ve firmě jen necelý tříprocentní podíl.