Stavaři čekají na záchranu. Kvůli ztrátám teď musejí sahat do rezerv

Udržení výkonu stavebnictví bude podle poradců ze společnosti Deloitte závislé na neopakování chyb z minulé krize, a to zvláště ve sféře výstavby dálnic, silnic a železnic.(ilustrační foto)

Udržení výkonu stavebnictví bude podle poradců ze společnosti Deloitte závislé na neopakování chyb z minulé krize, a to zvláště ve sféře výstavby dálnic, silnic a železnic.(ilustrační foto) Zdroj: VGP

Projektové společnosti očekávají zhoršení hospodářského výsledku zhruba o pětinu, stavební podniky o čtvrtinu. (ilustrační foto)
Zákazníci ruší již potvrzené zakázky, firmy čelí nedostatku stavebního materiálu.(ilustrační foto)
Zmírnění ztrát si slibují od vlastních rezerv i pomoci státu. (ilustrační foto)
Třetina stavebních společností má též potíže s nedostatkem stavebních materiálů. (ilustrační foto)
V této situaci vykazuje 56 procent projektantů a 82 procent stavbařů finanční ztráty. (ilustrační foto)
12
Fotogalerie

Firmy napojené na stavební byznys letos očekávají pokles zisků. Projektové společnosti zhruba o pětinu, stavební podniky o čtvrtinu. Zákazníci ruší již potvrzené zakázky, firmy čelí nedostatku stavebního materiálu. Zmírnění ztrát si slibují od vlastních rezerv i pomoci státu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu analytické společnosti CEEC Research mezi řediteli společností. 

Téměř polovina stavbařů se kvůli pandemii koronaviru setkala s tím, že jí zadavatelé zrušili již potvrzené zakázky. Třetina stavebních společností dostala od zákazníka požadavek na odložení platby. 

„Mnoho zakázek, obzvlášť těch velkých, nelze řešit pouze přes telefon nebo e-mail. To s sebou nese komplikace v podobě odsunu termínu realizace nebo celého zrušení zakázky,“ vysvětluje šéf CEEC Research Jiří Vacek. 

Třetina stavebních společností má též potíže s nedostatkem stavebních materiálů. Část dodavatelů je totiž v zahraničí. V této situaci vykazuje 56 procent projektantů a 82 procent stavbařů finanční ztráty. 

„V tuto chvíli je předčasné odhadovat, jak finanční ztráty ovlivní letošní rok, ale dopady nepochybně pocítíme. Stavebnictví nereaguje na změny tak rychle jako jiný průmysl a může se stát, že plný dopad na hospodářský výsledek zažijeme až v následujících obdobích,“ uvedl generální ředitel společnosti Hochtief CZ Tomáš Koranda. 

Drtivá většina stavbařů a projektantů plánuje vykrývat ztráty svými rezervami. Dvě třetiny stavebních podniků počítají s finančním zvýhodněním od státu. Pětina firem si vezme úvěr. 

„Zakázky máme nasmlouvané na několik měsíců dopředu. Díky různým interním opatřením máme vyšší náklady na provoz, ale jak to ovlivní hospodářský výsledek, to si teď netroufám odhadnout,“ sdělil například jednatel výrobce betonu TBG Metrostav Jakub Šimáček. 

Udržení výkonu stavebnictví bude podle poradců ze společnosti Deloitte závislé na tom, zda se nebudou opakovat chyby z minulé krize, a to zvláště ve sféře výstavby dálnic, silnic a železnic. 

„To znamená nezastavovat přípravu projektů a jejich financování. Stavební průmysl trpí dodnes nuceným odlivem zahraničních pracovníků po krizi z roku 2008,“ komentoval tehdejší postup Miroslav Linhart, partner v Deloitte pro stavebnictví a reality.

Další takový šok by se podle něho po odeznění aktuální krize projevil jen dalším významným růstem cen stavebních prací a tím i nemovitostí.