Do 15 let chce PPF začít stavět novou čtvrť v Letňanech. Sportovní letiště skončí

Vizualizace náměstí nové čtvrti v Praze-Letňanech.

Vizualizace náměstí nové čtvrti v Praze-Letňanech. Zdroj: QARTA ARCHITEKTURA

Vizualizace části navrhovaného parku v nové čtvrti v Praze-Letňanech.
Letiště v Praze-Letňanech
3
Fotogalerie

Projekt skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera změní vizáž pražských Letňan. Výstavba počítá s novým parkem, komerčními prostory či byty až pro 16 tisíc lidí, počítá ale také se zánikem posledního veřejného letiště v Praze, které je zaměřené na všeobecné letectví. Podle zástupců PPF se také čeká na změnu územního plánu, o kterou zažádal investor loni. Starosta Letňan upozornil, že pozemky nyní tvoří národní přírodní památku.

„Naší ambicí je navrhnout fungující čtvrť, která bude vyváženým souborem všech městotvorných funkcí. Místo, kde budou lidé žít, pracovat i žít kulturní život, nakupovat a sportovat. To vše, aniž by byli nuceni trávit čas dlouhými přesuny z místa na místo,“ uvedl Vladislav Minář, který zastupuje společnosti vlastnící pozemky Letiště Praha Letňany.

Podle Miroslava Beneše, mluvčího firmy provozující letiště, která patří stejně jako vlastník pozemků do skupiny PPF, by první stavební práce na pozemích mohly začít do 10 až 15 let.

„V urbanistické studii nyní hlavně řešíme, jak by území mohlo vypadat a v jaké hmotě by zástavba mohla být. Zhruba polovinu plochy by tvořily byty, druhou polovinu služby, volnočasové aktivity a park,“ dodal Beneš.

První závěry architektů bude investor prezentovat veřejnosti ve středu 17. června na letňanské radnici. Setkání se zúčastní vedení Prahy 18, pozváni jsou o starostové sousedících městských částí Kbely a Čakovice.

„Rádi bychom byli ukázkovým příkladem participace investora ve vztahu k městským částem a hlavnímu městu. Jsme připraveni diskutovat o potřebných funkcích, které by přispěly k rozvoji území,“ doplnil Minář.

Starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera však před prezentací zmínil předčanost takových úvah: „Je velmi předčasné tvrdit, že na místě vznikne obytná čtvrť. PPF podala podnět na změnu územního plánu, ke kterému se ještě městská část nevyjádřila. Nezapomeňme, že areál byl prohlášen za národní přírodní památku z důvodu výskytu sysla obecného, tudíž je území stále chráněno a nelze na něm stavět.“

Součástí studie má být také řešení dopravy. Pokud dojde k dohodě s Prahou, investor počítá s vybudováním propojovací komunikaci mezi dnešními ulicemi Beladova a Toužimská a zajištěním nového spojení MHD.

Zastavěním letňanského letiště zároveň zanikne poslední veřejné letiště v Praze, zaměřené na všeobecné letectví, tedy například na malá sportovní letadla či kluzáky. V Praze se nachází ještě Letiště Točná, které ale poté, co jej koupil jiný miliardář, zakladatel Seznam.cz Ivo Lukačovič, není dostupné pro veřejné sportovní lety.