OBRAZEM: Odpadní vody v Libni se řítí po unikátní spirálové skluzavce

Spirálový skluz v pražské Libni stál 46 milionů korun a vyrovnává rozdíl 27 metrů.

Spirálový skluz v pražské Libni stál 46 milionů korun a vyrovnává rozdíl 27 metrů. Zdroj: MHMP/Pražská vodohospodářská společnost

Pražská vodohospodářská společnost spojila dvě stoky v různých výškách .spirálovým skluzem.
Spojení nahradí současnou kanalizaci na pokraji životnosti, kterou by jinak bylo třeba rekonstruovat.
Práce na spojení stok začaly v srpnu 2016.
Stavba je součástí celkové rekonstrukce kanalizačního sběrače v ulici Nad Novou Libní.
Kromě městské firmy se na řešení podílelo České vysoké učení technické a projekční kancelář KO-KA.
20
Fotogalerie

Pražská vodohospodářská společnost dokončila netradiční spojení dvou stok odpadních vod vedených v různých výškách. V pražské Libni vznikl spirálový skluz za 46 milionů korun, který vyrovnává rozdíl 27 metrů. Spojení nahradí současnou kanalizaci na pokraji životnosti, jež by se jinak neobešla bez rekonstrukce.

Práce, které začaly v srpnu 2016, jsou součástí celkové rekonstrukce kanalizačního sběrače v ulici Nad Novou Libní. Kromě městské firmy se na řešení podílelo České vysoké učení technické a projekční kancelář KO-KA.

„Potřeba budování kanalizačních soustav vedla mnohdy k originálním technickým řešením, ze kterých jsou zajímavé památky. Nově zbudovaná stoka představuje unikátní stavbu, která se těmto památkám vyrovnává kombinací originálního řešení a maximální účelností,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly/STAN).

„Objem odvedené odpadní vody bude na úrovni menšího města a řešení umožní výsadbu nové zeleně v místech původní soustavy stok,“ dodal.