Do tendru na prodej pražské Invalidovny se nikdo nepřihlásil

Invalidovna

Invalidovna Zdroj: ctk

Invalidovna
Invalidovna
Invalidovna
Invalidovna
Invalidovna
10
Fotogalerie
Žádná nabídka nepřišla do soutěže na prodej Invalidovny v pražském Karlíně. Oznámil to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který prodej památkově chráněného objektu vyhlásil. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun. Situaci úřad vyhodnocuje a vyčká, zda Národní památkový ústav (NPÚ) projeví o budovu oficiální zájem.

Ředitelka ústavu Naděžda Goryczková v pátek sdělila, že je ústav připraven objekt převzít. Tendr bude podle mluvčího majetkového úřadu Radka Ležatky tedy zrušen. Veřejná aukce by se dnes uskutečnila jen tehdy, pokud by se přihlásilo více zájemců.

Všechny státní instituce včetně památkářů si podle ÚZSVM mohly budovu zdarma za poslední rok převzít již třikrát. Poprvé loni v červnu v rámci usnesení vlády, podruhé loni v listopadu, kdy ji úřad nabízel všem státním institucím a naposledy letos na jaře. Speciální datovou zprávu zaslal podle Ležatky i na ministerstvo kultury. Památkový ústav ale v pátek uvedl, že nabídku nedostal letos ani loni. To ÚZSVM popřel a dodal, že se nikdy žádný státní orgán o budovu nepřihlásil.

První kolo výběrového řízení na prodej Invalidovny skončilo dnes v 8:00. „Předpokládáme, že v řádu dnů dorazí (od NPÚ) řádná oficiální žádost o tuto budovu. Poté nic nebrání tomu, abychom tuto budovu Národnímu památkovému ústavu převedli,“ řekl dnes ČTK Ležatka.

Generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu v tiskové zprávě uvedla, že úřad udělal vše pro to, aby našel pro tuto unikátní památku nového majitele a zachránil ji před další devastací. „Jediné, co mě mrzí, je zbytečná práce i náklady na přípravu prodeje, a to jak našich zaměstnanců, tak i například ministerstva zahraničních věcí a CzechInvestu. Toto úsilí jsme mohli věnovat jiným nepotřebným státním nemovitostem,“ konstatovala.

NPÚ chce o převzetí Invalidovny jednat s Hermanem příští týden
Národní památkový ústav (NPÚ) bude o převzetí pražské Invalidovny jednat s ministerstvem kultury příští týden. Historickou budovu chce částečně zpřístupnit veřejnosti a uvažuje, že by zde mohl umístit Územní památkovou správu, pro níž hledá prostory. Tvrdí to ředitelka ústavu Naděžda Goryczková. Ústav chce ministerstvu předložit koncept možného využití objektu. Podpořit rekonstrukci objektu z grantu na obnovu památek by mohla i Praha.

ÚZSVM vyhlásil první kolo výběrového řízení na prodej budovy Invalidovny v polovině června letošního roku.

Invalidovna patří k významným barokním stavbám, je kulturní památkou a je na seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky. Pokud mají objekty tento statut, požívají nejvyšší památkové ochrany a nakládat s nimi lze jen pod přísným dohledem památkářů.