Doplatky na bydlení vzrostly od roku 2010 trojnásobně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Novela může přinést úspory, ale podle odborníků na úkor nemajetných. Počet doplatků na bydlení navíc v posledních letech prudce vzrostl. Zatímco v roce 2010 jich úřady práce vyplatily necelých 300 tisíc, loni už to byl téměř trojnásobek.

Zvedla se i celková částka z necelých 700 milionů na 3,2 miliardy korun. Podobné číslo lze očekávat i letos, jen v prvním pololetí to bylo 1,6 miliardy korun. Za nárůstem stojí několik faktorů, například rozšíření okruhu forem bydlení, do nichž lze doplatek poskytovat, třeba do části bytu.

„Na zvýšení se podílel i nárůst nákladů na bydlení a nižší příjmy domácností za ekonomické krize,“ řekla ministryně Michaela Marksová. Zároveň byly zrušeny některé dávky sociální podpory, díky čemuž narostly příspěvky na živobytí včetně doplatků na bydlení. Zvýšila se i zadluženost lidí a přibylo exekucí.

Resort upozorňuje, že nerostl pouze počet příjemců na ubytovnách, ale i v pobytových sociálních službách a nájemních bytech. Podle Víta Lesáka z Platformy pro sociální bydlení jsou ale tyto roky spojené s rozmachem ubytoven. „Došlo k deregulaci nájmů a obce doprodávají svůj bytový fond. Situaci lidí, kteří přicházeli o bydlení, obce často neřešily a zvyšovaly bariéry v přidělování bytů,“ popsal.

Náklady na doplatky by mohly klesnout díky novele zákona o pomoci v hmotné nouzi, jejíž návrh v prosinci projedná legislativní rada vlády. U ubytoven totiž sníží částku určenou pro výpočet doplatku z devadesáti na sedmdesát procent normativních nákladů na bydlení, které stanovuje zákon. Podle Lesáka to ale bude na úkor nemajetných lidí.

Iluze sociálního bydlení