Dotace do Ctěnic prověří inspekce

Ctěnice

Ctěnice Zdroj: ctk

Seznam případů problematického čerpání národních a evropských peněz je bohatší o další položku. Finanční úřad pro Prahu 5 dostal v dubnu oznámení o nesrovnalostech při obnově památkově chráněného objektu v prostoru zámku Ctěnice na severovýchodě metropole. Areál je od prvního října loňského roku uzavřen a „čeká na rozhodnutí Rady Magistrátu hlavního města o budoucím využití,“ stojí skoro dva měsíce po zahájení turistické sezony na webové stránce zámku.

Příjemcem národních a unijních dotací byl v letech 2006 až 2008 majitel objektu, Pražská informační služba (PIS), která spadá pod finanční úřad 5. obvodu. „Případem se budeme zabývat jako každým jiným“ potvrdil ředitel úřadu Jiří Roubíček.

Kauzu, v níž jde o téměř 70 milionů korun, má na stole také ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), národní koordinátor procesu čerpání. „Vzhledem k tomu, že stěžovatel posílal podání na finanční úřad a ministerstvo obdrželo jeho dopis pouze v kopii, provede kontrolu finanční úřad a my počkáme na jeho výrok,“ sdělila mluvčí rezortu Jana Jabůrková.

Soukromý stěžovatel napadá přestavbu vzácné budovy na gastronomickou a ubytovací kapacitu. PIS viní ze špatného účetnictví, z nevypisování zakázek, z použití tuzemských a unijních zdrojů na rekonstrukci kavárny, jež nebyla v plánu, a na její pronájem.

MMR, které provedlo vlastní rozbor, však nesouhlasí. „Kavárna nebyla předmětem projektu, úvaha o odečtení je tudíž mylná. Pronájem třetí straně je v souladu se schválenou projektovou žádostí,“ uvedla Jabůrková.

Investiční náklady přesáhly 73 milionů korun, způsobilé výdaje představují 68,2 milionu korun. Stát a EU se o ně podělily rovným dílem. Příspěvek z rozpočtu přesáhl devět milionů korun, Praha dodala 25 milionů.

„Příjemce dotace je povinen uskutečňovat zadávání veřejných zakázek (…), předkládat zprávy o postupu projektu a oznámit změny. Po dobu pěti let musí s veškerým majetkem nakládat s péčí řádného hospodáře a nesmí ho pronajmout či převést na jinou osobu,“ stojí v rozhodnutí z 28. srpna 2006. Období pro dodržení těchto povinností, vypršelo 11. srpna loňského roku.

Soukromý stěžovatel napadá přestavbu vzácné budovy na gastronomickou a ubytovací kapacitu. Ministerstvo pro místní rozvoj, které má vlastní rozbor, však nesouhlasí