Drahé byty. Praha stále patří k nejdražším v regionu

Nové byty - ilustrační foto

Nové byty - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Praha, alespoň co se cen nemovitostí týká, patří do luxusní společnosti. Cenová úroveň nového bydlení je na téměř na úrovni Berlína či Mnichova. Nejdražší bydlení je v Londýně a Paříži.

Praha zůstává i přes mírný pokles cen v roce 2012 s cenou nových bytů okolo 2500 eur (65 tisíc korun) na metr čtvereční jednou z nejdražších metropolí ve střední Evropě. Cenová úroveň nového bydlení v Praze tak byla srovnatelná například s Berlínem nebo Bruselem. Vyplývá to z výsledků studie společnosti Deloitte Index nemovitostí, která analyzovala vývoj cen nemovitostí a rezidenčních trhů ve 13 zemích Evropy.

„Cenová úroveň nových rezidenčních nemovitostí v Praze překračuje téměř o 900 eur na metr čtvereční (23 400 korun) Varšavu a příliš nezaostává za Berlínem nebo Bruselem. Praha je zároveň jedním z mála evropských měst, kde ceny nových rezidenčních nemovitostí nadále překračují průměr dané země více než dvojnásobně. Podobně je na tom Londýn, Berlín, Frankfurt, Hamburk či Paříž,“ uvedla partnerka Deloitte odpovědná za odvětví nemovitostí ve střední Evropě Diana Rádl Rogerová.

Nejdražší je Londýn

V loňském roce byla nejdražším městem Evropy vnitřní část Londýna, kde se pohybuje průměrná cena za pořízení bytu téměř 10 tisíc eur za metr čtvereční. Růst cen byl zaznamenán také ve vnějších částech Londýna, kde částka dosáhla 6000 eur za metr čtvereční. V Paříži průměrné tržní ceny starších bytů činily 8300 eur za metr čtvereční, na okrajích metropole pak zhruba 5500 eur.

Bavorský Mnichov, který je nejdražší německé město z hlediska pořízení rezidenční nemovitosti, dosáhl v roce 2012 průměrnou cenu 5000 eur za metr čtvereční a společně s Moskvou nejvíce překračují průměr cen v dané zemi (255 procent). V Moskvě, Miláně a Římě či francouzském Lyonu a Marseille činí průměrná cena za rezidenční nemovitosti okolo 4000 eur.

Naopak nejlevnější rezidenční nemovitosti je možné nalézt v regionu střední Evropy. V Budapešti představovala v roce 2012 průměrná cena rezidenční nemovitosti 1198 eur za metr čtvereční a ve Varšavě je to 1656 eur.

Obrovský rozdíl v dostupnosti

Stejně jako ceny se výrazně liší i dostupnost nového bydlení ve sledovaných evropských zemích. Zatímco v Dánsku je k pořízení nového rezidenčního bydlení zapotřebí 2,2 násobek průměrného ročního hrubého příjmu, v Rusku je nutné počítat s 10,1 násobkem. V ČR je na pořízení nového bytu zapotřebí asi sedm ročních hrubých platů, bydlení je tak zde dostupnější než v Maďarsku, Polsku či Itálii.

Intenzita bytové výstavby na rezidenčním trhu v Evropské unii se meziročně snížila z 3,9 v roce 2011 na 3,3 dokončeného bytu na 1000 obyvatel v roce 2012. Nejvíce dokončených bytů ve vybraných zemích Evropy bylo ve Francii a v Rakousku.

„Bytová výstavba v ČR činila v roce 2012 téměř 84 procent průměru EU, což je mírný nárůst proti předchozím rokům. Tento nárůst je však hlavně způsoben v důsledku poklesu bytové výstavby v unii. V absolutních číslech bytová výstavba loni v Česku dosáhla 2,81 dokončeného bytu na 1000 obyvatel,“ dodal manažer pro oblast nemovitostí v Deloitte Petr Hána.