Dráhy vydraží brněnské sídlo, vyvolávací cena je 215 milionů

Budova Českých drah v Brně

Budova Českých drah v Brně Zdroj: google mapy

Historická budova Českých drah v Brně v Kounicově ulici se bude 29. listopadu dražit. Znalecký posudek určil její vyvolávací cenu na 215 milionů korun. ČD v budově stále sídlí, většinu plochy však pronajímají jiným subjektům. ČTK to zjistila z dražební vyhlášky.

Dům z roku 1922 stojí na ploše 7200 metrů čtverečních, ohraničují jej ulice Kounicova, Tučkova a Sušilova a lze v něm pronajímat až 18 tisíc metrů čtverečných. „Budova je ve tvaru obdélníku, ve vnitrobloku jsou tři nádvoří. Její průčelí do Kounicovy ulice je památkově chráněně,“ píše se v dražební vyhlášce.

Na přelomu tisíciletí sídlo ČD nechaly zrekonstruovat. V budově lze pronajímat nejen kancelářské prostory, ale i sklady či parkovací plochy. „Odhaduji, že v současnosti na trhu existují investoři, kteří jsou schopni budovu za tuto cenu koupit. Nedokážu si představit, že by se dražila po částech,“ uvedl Tomáš Indrák z dražební společnosti Clanroy.

Zájemci si budovu mohou prohlédnout 1. a 8. listopadu, veřejná dražba se uskuteční 29. listopadu od 11 hodin v hotelu International v Brně. V současnosti má nájemce zhruba 90 procent plochy a odhadovaný roční výnos z nájemného je 26 milionů korun.

České dráhy prodávají nepotřebné nemovitosti, vloni z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu podle informací z výroční zprávy utržily zhruba dvě miliardy korun. Nedávno dražební společnost Clanroy uvedla, že České dráhy nabídnou v dražbě také hotelový komplex v pražské Michli; vyvolávací cena je 98,5 milionu korun.