Evropská třída se stala rájem developerů, investice chystají Komárek i Kellner

Výjimečná architektura na výjimečném místě

Výjimečná architektura na výjimečném místě

Výjimečná architektura na výjimečném místě
Výjimečná architektura na výjimečném místě
Výjimečná architektura na výjimečném místě
4
Fotogalerie
Loni prodloužená trasa metra A přilákala do Prahy 6 developery. Lokalita kolem Evropské ulice vede žebříček v množství plánovaných kancelářských projektů.

Evropská ulice, klíčová dopravní tepna ve směru na Letiště Václava Havla, se stává rájem developerů a realitních investorů. Miliardy se tam chystá investovat Karel Komárek stejně jako někdejší uhlobaroni Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský. Centrálu si tam pro sebe již před lety koupila skupina PPF Petra Kellnera. Nyní bude nejbohatší Čech na Evropské stavět v lokalitě na místě zbouraného Hotelu Praha svou školu Open Gate.

„Evropská je z hlediska kanceláří stále poměrně málo rozvinutá lokalita. Dlouho tam chybělo metro i služby,“ uvedla Katarina Wojtusiak, šéfka kancelářského oddělení poradenské firmy CBRE. Loni se však prodloužila trasa metra A až k Nemocnici Motol. Na developery podzemní dráha zapůsobila jako magnet.

ProjektyProjekty|E15

V celé řadě míst nedisponuje Evropská ulice standardem třídy, která má propojovat mezinárodní letiště s centrem metropole a která je pro mnoho lidí faktickou vstupní branou nejen do Prahy, ale potažmo též do středoevropského regionu,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. V souvislosti s přípravou Metropolitního plánu bude radnice řešit také dotvoření Evropské třídy.

Galerie: Kancelářský projekt KKCG na Bořislavce

Společnost BPD Development ovládaná Bobelou, Pudilem a Dobrovským již kousek od Vítězného náměstí postavila administrativní centrum Blox. V něm si mezinárodní středisko zřídil internetový gigant Amazon.

Někdejší klíčové postavy firmy Czech Coal nyní plánují na tento projekt navázat v jeho sousedství další kancelářskou budovou nazvanou Telehouse. Název se inspiroval telefonní ústřednou, která zde fungovala. S dvaceti tisíci metry čtverečními předčí Telehouse i samotný Blox.

Dalším velkým projektem na Evropské třídě je obchodní a kancelářské centrum Bořislavka. U stejnojmenné stanice metra ho připravuje skupina KKCG Karla Komárka. Na jaře pro záměr získala od Prahy 6 změnu územního rozhodnutí. Proti tomu se však několik sdružení odvolalo, takže se čeká, jak úřady věc znovu posoudí.

Developer zatím chystá plány dál. „Naši architekti pracují na projektu pro stavební povolení a současně připravujeme výběrové řízení na generálního dodavatele. Zahájení stavby plánujeme počátkem příštího roku,“ sdělil mluvčí projektu Václav Sochor. Do plánovaného centra by se mimo jiné měla přesunout centrála loterijní Sazky.

Zcela nový kancelářský projekt připravuje na Evropské také izraelský developer AFI Europe. Detaily záměru však zatím tají.