Farmaceutický obr v Praze rozšíří své globální centrum, vytvoří 200 míst

místo tramvají kanceláře. Přestavba smíchovské vozovny na kanceláře skončí v roce 2017. Jednou z firem, které si zde pronajaly prostory, je americká farmaceutická společnost MSD.

místo tramvají kanceláře. Přestavba smíchovské vozovny na kanceláře skončí v roce 2017. Jednou z firem, které si zde pronajaly prostory, je americká farmaceutická společnost MSD. Zdroj: Foto skanska property

Dalších dvě stě kvalifikovaných pracovních míst vytvoří v hlavním městě americká farmaceutická společnost MSD. U developera Skanska Property si na Smíchově pronajala polovinu rozestavěné kancelářské budovy Five.

Česko znovu zabodovalo v lákání globálních center velkých korporací. MSD, jedna z největších farmaceutických firem, rozšíří loni otevřené inovativní IT centrum zhruba na dvojnásobek. Nové prostory si Američané pronajali v kancelářské budově Five, kterou na místě bývalé tramvajové vozovny na Smíchově staví Skanska Property. Hotovo má být na jaře roku 2017.

„Jsme velmi spokojeni s talentovanými lidmi zabývajícími se IT technologiemi. Po úspěchu našeho pražského hubu chceme rozšířit náš tým,“ řekl viceprezident MSD Richard Branton.

MSD zabere v novém administrativním centru zhruba polovinu z téměř patnácti tisíc metrů čtverečních projektu. Kolik bude firma za nové prostory platit, si nechává pro sebe. Podle poradenské společnosti JLL se nejvyšší nájemné za kanceláře pohybuje na Smíchově kolem patnácti až šestnácti eur za metr čtvereční a měsíc. Dlouhodobí a velcí nájemci typu MSD však od majitelů realit dostávají často různé slevy a pobídky.

Praha centrem sdílených služeb

„Rozhodnutí MSD dále rozšířit svoje Global Innovation Centre v Praze jen potvrzuje dlouhodobější trend, že Praha je pro zahraniční společnosti velmi zajímavá pro zřizování center sdílených služeb. Může nabídnout kvalitní pracovní sílu za rozumnou cenu, silnou infrastrukturu, znamenité podmínky pro život i technologicky vyspělé kancelářské budovy,“ uvedl specialista na pronájmy kanceláří Petr Kareš z poradenské firmy JLL, která Američanům se sehnáním prostor pomáhala.

Do nových kanceláří přijmou farmaceuti dvě stovky nových pracovníků. Centrum se zaměřuje zejména na matematické modelování, bezpečnost informací, mobilní technologie a analýzy dat.