Firma Domus, která spravuje budovy v Česku, míří na burzu

nemovitost ve správě Domus

nemovitost ve správě Domus Zdroj: Domus

Realitní společnost Domus, která sídlí v Nizozemsku a podniká v Česká republice, podala žádost o vstup na amsterodamskou burzu. Prostřednictvím primární emise akcií chce získat 250 milionů eur, což je téměř sedm miliard korun.

Firmu Domus vlastní investiční společnost BXR. Primární emise akcií, kterou má na starosti americká banka JPMorgan, by mohla stanovit čistou hodnotu jmění Domusu na 490 milionů eur, řekl zdroj agentury Reuters.

Ve firmě BXR vlastní zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Podle zpráv v tisku však Bakala z této firmy odchází. Svůj podíl prý vymění za nákladního železničního dopravce Advanced World Transport, investiční poradenskou větev BXR Partners a komerční nemovitosti v Česku.

Domus se v Česku, stejně jak v dalšich zemích střední a východní Evropy, zabývá správou nemovitostí. Třeba v Praze se stará o desítky budov. V současné době společnost působí prostřednictvím poboček i na Slovensku a v Polsku se základnou více než 50 zaměstnanců. Skupina má také zastoupení v Srbsku a na Ukrajině a snaží se napojit i na maďarský trh prostřednictvím její slovenské pobočky.

Šéf spořitelního fondu: Realitní byznys nelze uspěchat