HB Reavis začne v Hradci Králové stavět nákupní centrum za 1,8 miliardy

Aupark v Košicich

Aupark v Košicich Zdroj: CC:CC-BY-SA-3.0/Of/wikimedia.org

Developerská skupina HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka získala stavební povolení na obchodní centrum Aupark v Hradci Králové. Stavební práce chce zahájit v říjnu, dokončení plánuje na podzim 2016. Stavbu na místě bývalého autobusového nádraží u Koruny firma připravovala od roku 2007, hodnota investice by podle dřívějších informací měla být kolem 1,8 miliardy korun.

Zahájení stavby centra Aupark oznámila HB Reavis krátce poté, co se nedohodla s německou developerskou firmou ECE na převzetí několikamiliardového projektu obchodního centra Arkády v hradecké čtvrti Malšovice. Odstoupení od malšovického projektu, jehož součástí je i výstavba fotbalového stadionu, HB Reavis v červenci zdůvodnila údajným nedodržením dohod ze strany ECE.

Projekt Aupark by měl nabídnout obchody o celkové pronajímatelné ploše přes 20.000 metrů čtverečních a téměř 1200 parkovacích míst. Pozemek, na kterém je nyní parkoviště pro několik stovek aut, HB Reavis získala od hradecké radnice. Lokalita leží v těsném sousedství hlavního vlakového nádraží.

25milionová křižovatka

Práce u Koruny HB Reavis zahájí odstraněním nynějších objektů na místě budoucího centra. Na bourání zhruba po měsíci naváže samotná výstavba. Současně s obchodním centrem vznikne nová okružní křižovatka u Koruny. Město na její výstavbu má v návrhu rozpočtu na příští rok připraveno 25 milionů korun.

Hradec Králové bude pro HB Reavis prvním městem v Česku, kde projekt obchodů Aupark postaví. Zatím firma Auparky budovala na Slovensku. V Česku ještě připravuje projekt Auparku v Brně. Mezi hlavní konkurenty Auparku v Hradci Králové bude patřit obchodní centrum Futurum ze skupiny TK Development. Aby Futurum lépe čelilo konkurenci budoucích center HB Reavis a ECE, zvětšilo předloni nákladem 400 milionů korun svou obchodní plochu o 40 procent na 35.000 metrů čtverečních. Počet obchodů Futura vzrostl z 68 na 110.

Developer ze Slovenska

Zatím poslední větší nákupní centrum ve stotisícovém Hradci Králové otevřela v listopadu 2009 developerská společnost Amadeus Real. Její Atrium s 41 obchody stálo půl miliardy korun a vyrostlo vedle obchodního domu Tesco na místě bývalé tržnice v centru města. V Hradci Králové je nyní přibližně 1000 obchodů. Nákupní centra ve městě mají například řetězce Tesco, Ahold, Interspar, Baumax, Obi, Makro, Hornbach, Asko, Sconto, Electro World a Kaufland.

Mezinárodní developerská skupina HB Reavis původem ze Slovenska sídlí v Lucembursku a působí vedle České republiky a Slovenska také v Polsku, Maďarsku, Velké Británii a Turecku. Skupina byla založena v roce 1993. Spravuje aktiva v hodnotě 1,4 miliardy eur, tedy 38,5 miliardy korun. Celková pronajímatelná plocha jejích nemovitostí přesahuje 670 tisíc metrů čtverečních.