Hotel Praha půjde k zemi. Úřad povolil demolici

Skupina PPF koupila areál dejvického Hotelu Praha, chce zde vybudovat školu a park

Skupina PPF koupila areál dejvického Hotelu Praha, chce zde vybudovat školu a park Zdroj: ctk

Letecký záběr areálu z roku 1938
Letecký snímek areálu z roku 1953
Letecký záběr areaálu v roce 1975
Letecký snímek areálu z roku 1988
Letecký snímek areálu z roku 1996
7
Fotogalerie
Stavební úřad Prahy 6 povolil demolici hotelu Praha. Skupina PPF, která hotel vlastní, chce v areálu postavit školu. Proti rozhodnutí se mohou účastníci stavebního řízení ještě odvolat. Pokud verdikt nabude právní moci bez komplikací, začne demolice v lednu.

Žádost o demolici investor podal na konci srpna. Na místě hotelu Praha chce podle mluvčího PPF Radka Stavěla obnovit park, který byl v místech do sedmdesátých let minulého století, nyní ovšem nebude přístupný veřejnosti. To, že by měl být hotel zbourán, odmítá část odborníků a veřejnosti.

Ve spodní části hotelového areálu, tedy v místech garáží, má vzniknout propojení se sousední nemovitostí a pozemkem takzvaného areálu Hadovka. Zde vznikne základní škola a gymnázium Open Gate po vzoru stejného areálu v Babicích u Prahy.

Stavební úřad již 5. prosince povolil odstranění objektu s více než 60 garážemi a skleníkem a budovy jižní vrátnice s hospodářským dvorem a bránou. O zbourání samotného hotelu rozhodoval v souběžně vedeném řízení. Nyní povolil demolici hlavní budovy, hlavní vrátnice i vrátnic pro zaměstnance a hospodářský vjezd. Rozhodnutí je zatím nepravomocné.

Účastníci řízení mají nyní lhůtu na odvolání, vypršet by měla na začátku ledna. Mezi účastníky jednání jsou kromě majitelů okolních domů a pozemků Ateliér pro životní prostředí a OS Pro Hanspaulku. Dá se očekávat, že se někdo ze zúčastněných odvolá.

Demolici společnost Maraflex ze skupiny PPF zahájí po získání pravomocného povolení. Stavěl již dříve uvedl, že by měla být dokončena od zahájení do půl roku. Budova má být rozstříhána speciálními stavebními stroji, firma také plánuje vystavění protihlukových stěn.

Staré stromy zůstanou

Podle rozhodnutí stavebního úřadu bude mít PPF na zbourání rok. „Před zahájením prací bude spuštěna webová stránka s informacemi o průběhu prací souvisejících s odstraněním bývalého hotelu a dalších budov v areálu, i o budoucích záměrech vlastníka s pozemkem,“ dodal Stavěl. Stromy na pozemku podle něj zůstanou zachovány kromě tří, které nepůjde zachránit.

Hotel Praha byl postaven na konci 70. let. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Začátkem letošního roku ho koupil nový majitel s úmyslem jej zbourat. Vzápětí skupina teoretiků, umělců, architektů a památkářů podala na ministerstvo kultury návrh na jeho prohlášení za kulturní památku.

Ne všichni odborníci s tím ale souhlasí, historik architektury Zdeněk Lukeš například uvedl, že stavbu považuje za průměrnou architekturu.