Investice do realit rostou, ve střední Evropě ale pomaleji

ilustrační foto

ilustrační foto

Investice do komerčních nemovitostí ve výši 1,5 miliardy eur, v přepočtu zhruba 37 miliard korun, předpovídá Česku pro celý letošní rok mezinárodní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL). Aktualizovaný odhad předčí její tip ze začátku roku, kdy uváděla zhruba jednu miliardu eur. Vylepšený odhad JLL zdůvodňuje pozitivním postojem realitních investorů vůči Česku.

Objem investic do tuzemských komerčních nemovitostí se podle JLL ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 25 procent na 180 milionů eur, tedy přibližně 4,4 miliardy korun. Za celé pololetí investoři nakoupili kancelářské budovy, průmyslové areály a obchodní centra za 650 milionů eur, téměř 16 miliard korun. V poslední době se k nákupu rozhoupaly hlavně německé fondy.

Manažer realitních investic Invesco získal kancelářskou budovu v komplexu Anděl City na pražském Smíchově. Dosavadním majitelem byla společnost UBX Praha 2, patřící rakouské skupině UBM. Invesco koupilo nemovitost pro svého klienta, kterým je německý penzijní fond Nordrheinische Ärzteversorgung.

Obchodní centrum Olympia Brno koupil společný podnik německé realitní společnosti ECE a britského správce nemovitostí Rockspring. Pro německého developera šlo o první novou akvizici do jejího fondu European Prime Shopping Center Fund. V červnu koupila opět německá společnost Kallisto Neunundvierzigste Vermögensverwaltungs smíchovský Palác Anděl.

Česko je ovšem, spolu s Polskem, v rámi středoevropského regionu spíš výjimkou. Podle další poradenské firmy DTZ totiž v regionu ve druhém čtvrtletí objem investic celkově klesl na 400 milionů eur z 1,3 miliardy v prvním kvartále 2011.

V rámci celé Evropy dosáhl objem realitních investic 25,4 miliard eur, což je 14 procentní nárůst oproti 22,4 miliard v prvním čtvrtletí. DTZ připomíná, že jde o setrvalý mírný nárůst už sedmý kvartál po sobě. Tahouny jsou stále trhy v Británii, Německu a Francii.