Investiční skupina Penta udělala velký obchod s vývojáři z Oracle

Waltrovka

Waltrovka Zdroj: ctk

Miliardáři Markovi Dospivovi a jeho společníkům se podařil cenný úlovek pro kancelářské centrum Aviatica vznikající v rámci projektu Waltrovka v Praze v Radlicích. Do projektu, který zatím postrádal větší nájemce, přestěhuje podle informací deníku E15 své sídlo tuzemská část výrobce softwaru Oracle. Od skupiny Penta si pronajme kolem deseti tisíc metrů čtverečních. Stěhování se tak zařadí mezi velké transakce na nájemním kancelářském trhu.

„Letos zatím přesun není na pořadu dne. Zatím to vypadá na konec příštího roku,“ sdělila mluvčí společnosti Oracle Marta Lipovská. Detaily transakce nekomentovala, nevyjádřila se ani Penta.

Pronájem Oracle v Radlicích bude pravděpodobně ještě větší, než jaký si softwarový obr dohodl loni se skupinou PPF v jejím administrativním komplexu Comcity v Moskvě. Tam si vývojáři pronajali přes šest tisíc metrů čtverečních.

Ze zprávy o stěhování Oracle do Radlic asi nemá radost americká společnost Starwood Capital. Právě v jejím administrativním komplexu The Park na Chodově Oracle od roku 2010 sídlí.

Naopak pro Pentu znamená získání nájemce vytržení trnu z paty. Celkem 27 tisíc čtverečních metrů pronajímatelných ploch v projektu totiž takovéhoto velkého obyvatele postrádalo.

Aviatica je totiž z jedním z řady projektů, které zvláště čeští a slovenští developeři začali v metropoli budovat jako o závod i bez předem zajištěných nájemníků. Neobsazenost kanceláří kvůli tomu vyšplhala na rekordní hodnoty, a tak nájemné klesá.

Nová budova Penty si přímo konkurovala hlavně se zánovním kancelářským projektem Metronom, který má v nedalekých Butovicích skupina HB Reavis.

Investice za pět miliard

Aviatica je součástí mnohem většího projektu Waltrovka, který vzniká na místě někdejší stejnojmenné továrny na letecké motory. Ta se stala inspirací také pro název dalších dvou administrativních staveb, které tam Penta plánuje. Jmenovat se budou Dynamica a Mechanica.

Území po továrně Walter má téměř sedmnáct hektarů. Kromě kanceláří plánuje Penta v brownfieldu také rozsáhlou výstavbu bytů. Celková investice do projektu bude zhruba pět miliard korun.

Penta koupila areál v roce 2012 od irské společnosti Red Group. Irové však zcela z projektu nezmizeli. Stavebním manažerem pro Aviatiku je velká irská inženýrská společnost PM Group. Nedávno kvůli tomu projekt navštívil také irský ministr pro podporu podnikání a zaměstnanost Ged Nash.