Izraelci se chystají na nákupy, v Praze chce developer utratit sto milionů

Projekt Rezidence Vltava developera Horizon Holding

Projekt Rezidence Vltava developera Horizon Holding Zdroj: ctk

Izraelský developer Horizon Holding chystá v Praze velké nákupy, na nové rezidenční projekty má připraveny stovky milionů korun. Několik bytových projektů už nyní staví nebo chystá.

„Máme dva akcionáře. Jedním je privátní osoba a druhým největší izraelská developerská a stavební společnost. Oba mají velký zájem nakupovat nemovitosti v Praze. Máme na to připraveny stovky milionů korun,“ řekl generální ředitel společnosti Yishay Furman. Hledají prý hlavně projekty s povolením, které by měly více než sto bytů. Ročně by developer chtě získat jeden až dva.

Izraelci ale mohou v hlavním městě narazit na silnou konkurenci. Investiční aktivitu totiž výrazně zvýšily i ostatní společnosti. „Máme apetit i peníze. Nyní ale není příliš snadné najít v Praze dobrý projekt. Je tu totiž hodně silných hráčů, kteří také hledají podobné rezidenční projekty,“ podotkl Furman.

Developer už nabízí stovky bytů

Horizon Holding už nějaké projekty v Praze vlastní. Aktuálně dokončuje Rezidence Vltava se 105 byty, které by měly být zkolaudované letos v červenci. „Stavbu jsme zahájili loni v lednu a nyní už máme prodáno 64 bytů. Doufáme, že zbytek doprodáme do konce roku,“ řekl šéf developerské společnosti.

Developer se také chystá na druhou etapu rezidenčního areálu v Čimicích, kde už postavil 145 bytů. Na dalších 148 bytů nyní získává potřebná povolení. „Doufám, že během měsíce budeme mít územní rozhodnutí a pokud půjde vše dobře, tak bychom do konce roku mohli mít i stavební povolení. Výstavbu bychom tak zahájili hned na začátku příštího roku,“ naznačil další plány Furman. Následovat pak bude poslední třetí fáze rozdělená do tří podfází, kdy v areálu vyroste posledních 450 bytů.

Chystá se stavba v Modřanech

Posledním aktivním projektem je areál v Modřanech, kde u ulice Komořanská vyroste 298 bytů a 3000 metrů čtverečních ploch pro maloobchod a služby. „Projekt jsme koupili před dvěma lety s územním rozhodnutím na 31 tisíc metrů čtverečních. Rozhodli jsme se, že je to moc. Že nechceme stavět nové paneláky a další sídliště. Proto jsme projekt přepracovali a zmenšili o zhruba 20 procent. Stavební povolení bychom měli dostat v dubnu, hned poté začneme se stavbou,“ informoval Furman. Do konce roku chtějí prodat 50 až 60 bytů.

Skupina Horizon Holding vznikla spojením dvou mezinárodních developerských společností - izraelské společnosti Shikun & Binui International Real Estate Development a skupiny Shiran R/E Holdings. V Česku společně vlastní například developerské projekty Na Hrádku, Rezidence Čámovka či Rezidence Vltava.