Kellner bojuje o rumunské kanceláře, v cestě mu stojí izraelský mogul

America House Offices v Bukurešti

America House Offices v Bukurešti Zdroj: met-eng.com

Petr Kellner
Spolumajitelé. Ve výroční zprávě PPF za rok2009 najdete snímky nepříliš fotografovanýchmajitelů skupiny. Petr Kellner (na snímku) vlastní94,25 procenta akcií, Jiří Šmejc  pětprocent, Ladislav Bartoníček 0,5 procenta a Jean-Pascal Duvieusart 0,25 procenta akcií
Petr Kellner
Kellner
Nové foto. V nedávno vydané výroční zprávě PPF se objevila nová fotografie nejbohatšího Čecha a majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera, který se jen zřídkakdy a nerad dává fotografovat.
7
Fotogalerie

Dva miliardáři, nejbohatší Čech Petr Kellner a izraelský mogul s českou stopou v byznysu Teddy Sagi se utkají na společném kolbišti v Bukurešti. Oba zajímá akvizice obrovského kancelářského centra America House na prestižní adrese rumunského hlavního města. 

S přepočtenou cenovkou na prahu tří miliard korun budovu nabízí jeden z největších správců aktiv v Evropě, francouzský investiční fond AEW. Ten na transakci s miliardáři podle hlasů z trhu nejspíše prodělá, prodává totiž ve špatnou dobu.

Samotná skupina PPF slovy své mluvčí Zuzany Migdalové označila zprávu za spekulaci a odmítla ji komentovat, na tendr ale upozornila rumunská odborná média. Podle tamního portálu ZF, který monitoruje rumunský stavební a realitní trh, postoupil Kellner spolu se Sagim do druhého kola tendru, třetím zájemcem je rakouská realitní skupina CA Immo. 

Fond AEW koupil kanceláře v sousedství sídla rumunské vlády v předvečer hospodářské krize v roce 2007 za 120 miliónů eur, dnes je jeho reálná cena podle zdrojů portálu zhruba o čtvrtinu nižší.

Pro Kellnera by šlo už o druhý velký zářez na tamním realitním trhu, loni v říjnu v Bukurešti koupil od rakouské realitní skupiny Soravia kancelářský komplex Metropolis za bezmála 50 miliónů eur. Pro PPF šlo o premiérový vstup na rumunský realitní trh.

PPF Real Estate spravuje realitní majetek v hodnotě dvou miliard eur, což je asi 54 miliard korun. Kromě Česka působí v Rusku, Nizozemsku, Německu a Velké Británii. Majetek Petra Kellnera odhadl časopis Forbes letos na 12,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu přes 300 miliard korun.

Teddy Sagi stojí za izraelskou továrnou na internetová kasína Playtech. V roce 2015 koupil globálního online brokera Plus500. Ten je dobře znám i v Česku, neslavnou publicitu mu před dvěma lety udělal kontroverzní krok, kdy zablokoval účty svých klientů včetně českých, ti se tak nemohli domoci peněz ze svých obchodních kont. Broker, který tak učinil kvůli vyšetřování britským burzovním regulátorem, účty odblokoval až po několika týdnech.