Kellnerovi skřípe český realitní byznys. V cizině posiluje, velké pražské projekty PPF vzdala

Nová dominanta. Centrum ArtGen v pražské čtvrti Holešovice. Jeho obsazení skupině PPF chvíli trvalo.

Nová dominanta. Centrum ArtGen v pražské čtvrti Holešovice. Jeho obsazení skupině PPF chvíli trvalo. Zdroj: Vizualizace PPF

PPF mimo jiné investovala do kanceláří v Berlíně. Zahraniční investice skupiny do nemovitostí jsou úspěšnější než v České republice.
Projekt mrakodrapů Prague Eye Towers v Praze na Chodově prodala PPF Karlu Pražákovi.
Neúspěšným projektem v české metroplli bylo také administrativní centrum Lední medvěd na Vítězném náměstí. Místo něj postaví investor Karel Pražák a Penta byty.
Projekt mrakodrapů Prague Eye Towers v Praze na Chodově prodala PPF Karlu Pražákovi.
Comcity. Kellnerova skupina PPF v ruské metropoli buduje obrovský kancelářský komplex Comcity
14
Fotogalerie

Z velkých realitních projektů skupiny PPF v České republice zůstal jen zlomek. Holding nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vzdal výstavbu mrakodrapů v Praze na Chodově stejně jako projekt  na Vítězném náměstí v Dejvicích. Nejziskovějším realitním počinem firmy v tuzemsku byl prodej výškové budovy City Tower na pražské Pankráci.    

PPF Real Estate Holding aktivně konsolidoval portfolio nemovitostí. Řadu projektů ve fázi přípravy prodal jiným investorům,“ napsala Kellnerova skupina ve výroční zprávě.

Objem realitních investic PPF v České republice se loni snížil téměř o šedesát procent na 2,1 miliardy korun. To je však jen malá část jejího angažmá v nemovitostech. Celkem má skupina v realitách kolem 39 miliard korun. Drtivou většinu z toho objemu tvoří investice v Rusku.

V Moskvě společnost například už dokončila první fázi obřího kancelářského komplexu Comcity. Jen tato první etapa je více než dvakrát tak velká jako administrativní centrum Florentinum v centru Prahy.

Na pražském trhu společnost dokončila už v roce 2014 kancelářský areál ArtGen v holešovické Argentinské ulici. Nájemce si projekt dlouho hledal. Ve výroční zprávě holding uvedl, že se po dvou letech podařilo budovy z osmdesáti procent pronajmout.

Jedinou realitní investicí PPF v Česku byla minulý rok akvizice starší kancelářské budovy v Kateřinské ulici. Byla pronajatá jen z patnácti procent. Mezitím už však zvýšila obsazenost na polovinu.

Mnohem větší pražské projekty ale PPF v českém hlavním městě opustila. Na Chodově plánoval výstavbu dvou výškových budov nazvaných Prague Eye. Nejbohatší Čech ale záměr nedokázal protlačit přes odpor místních iniciativ a úřadů.

Projekt tak nakonec loni skončil v portfoliu někdejšího Kellnerova spolupracovníka Karla Pražáka. Stejně jako čtyřicet hektarů pozemků v lukrativní lokalitě Trojmezí. PPF tam chtěla postavit několik tisíc bytů. Ani v tomto případě ovšem nepochodila.

V neposlední řadě developerská odnož skupiny pohořela s administrativním projektem nazvaným Lední medvěd na dejvickém „Kulaťáku.“ Projekt nakonec převzal Pražák se skupinou Penta. Místo kanceláří nyní na Vítězném náměstí připravují výstavbu bytů.