Konec soudu miliardářů: Kellner ukončil spory s Ledeckým

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera ukončila soudní spory se skupinou Eastfield Capital, za níž stojí slovenský miliardář Igor Ledecký. Kellnerova skupina žalovala Ledeckého firmy o třináct milionů dolarů (zhruba 256 milionů korun).

„Soudní spory byly ukončeny na základě dohody obou stran,“ uvedl pro server Tyden.cz mluvčí PPF Radek Stavěl. Důvodem sporů bylo pět realitních projektů v Rusku (Agriko, Agriko Plus, Eastfield Kazan, In Vino, In Vino Natukhaevskoe a KLP). V nich sice měla PPF většinu, ale řídil je menšinový akcionář, kterým byla právě Ledeckého skupina.

Společnosti PPF a Eastfield Capital se však podle server tyden.cz dostaly do sporu o manažerskou kontrolu. „Navzdory úsilí skupiny PPF někteří ředitelé a osoby jmenované minoritním partnerem v těchto realitních projektech, kteří byli odvoláni ze svých pozic, stále odmítají spolupracovat při převodu řídících pravomocí,“ uváděla výroční zpráva PPF za rok 2011. Podle PPF byly realizovány transakce, které mohly být považovány za „škodlivé pro investiční záměry skupiny.“ V současnosti jsou soudní spory ukončeny. Zda už má ruské realitní projekty PPF pod kontrolou, však Stavěl neuvedl.