Konec volného pádu. Čeští výrobci oken se konečně otřepali z dotační bubliny

Podle podnikatelů v okenářství obor již dva roky za sebou nesnížil výkon. To považují za úspěch.   (ilustrační foto)

Podle podnikatelů v okenářství obor již dva roky za sebou nesnížil výkon. To považují za úspěch. (ilustrační foto) Zdroj: Vekra

(ilustrační foto)
zatímco před dekádou se v oboru podle hlasů z trhu ročně protočilo kolem třinácti miliard, utržili loni okenáři v lepším případě jen sedm a půl miliardy.   (ilustrační foto)
Vekra za loňský rok očekává tržby kolem 1,7 miliardy. To je meziročně mírný nárůst.(ilustrační foto)
Okenáři se shodují, že kromě odbytu drobným koncovým zákazníkům roste odbyt také díky developerským projektům.(ilustrační foto)
Po téměř deseti letech loni v Česku přestala klesat výroba oken.(ilustrační foto)
16
Fotogalerie

Jako jeden z posledních oborů se z minulé krize vzpamatovala výroba oken. Trh uměle nafouknutý dotacemi se smrskl skoro o polovinu.

Po téměř deseti letech loni v Česku přestala klesat výroba oken. Zatímco před dekádou se v oboru podle hlasů z trhu ročně protočilo kolem třinácti miliard, utržili loni okenáři v lepším případě jen sedm a půl miliardy. Podle podnikatelů v okenářství již obor loni ovšem výkon nesnížil. To považují za úspěch.   

„Zateplování a výroba oken má z dotačních let největší boom za sebou. Trh od boomu se zmenšil o čtyřicet procent. Nyní má obvyklou úroveň,“ řekl generální ředitel výrobce Vekra Jan Tušl. Jeho firma, která je největší na trhu, za loňský rok očekává tržby kolem 1,7 miliardy. To je meziročně mírný nárůst. O více než deset procent ročně loni zvedl výnosy další z lídrů trhu Sulko.  

„Práce je dost, ochota investovat je velká. Situace je výrazně lepší, než byla před rokem,“ uvedl majitel společnosti Sulko Libor Suchánek. Ještě před dvěma roky byla podle něj situace v byznysu velmi špatná.

Okenáři se shodují, že kromě odbytu drobným koncovým zákazníkům roste odbyt také díky developerským projektům. Část developerů se už navíc nedívá na cenu a nekupuje jen levná okna z Polska, ale nebojí se investovat do českých výrobků.

V době boomu před deseti lety se z Polska do Česka dovezly ročně okna za 1,1 miliardy korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Od ledna do konce listopadu loňského roku přitom dělal import z polského trhu jen 524 milionů korun.

Do problémů se dostali hlavně střední a menší výrobci. Nedávno se po vlastnických turbulencích ocitl v insolvenci jihočeský výrobce LD okna. Přitom ještě v roce 2014 to byl podnik s tržbami přes 150 milionů korun. Mezi dalšími zkrachovala již před několika lety také kolínská společnost Alko okna. Její tržby v době vrcholu trhu přitom byly jen těsně pod sto miliony korun. „Díky odchodu menších hráčů zvýšili velcí tržní podíl,“ doplnil šéf podniku Sulko Libor Suchánek.

Rozmach výroby oken trval od druhé poloviny devadesátých let a skončil kolem roku 2010. V byznysu se spálila řada velkých investorských jmen. Peníze v něm utopila investiční skupina Penta stejně jako realitní byznysmen Jean Francois Ott. Očekávání majitelů v čele se skupinou Wood & Company nakonec nedostál ani lídr trhu Window Holding. Ten pod sebou sdružil značky jako Vekra a Otherm.