Kraj prodá Nexenu pozemky v Trianglu, které získal od církve

Průmyslová zóna Triangle na Žatecku

Průmyslová zóna Triangle na Žatecku Zdroj: CzechInvest.org

Ústecký kraj získal od církve pozemky v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Prodá je podle dohody korejskému výrobci pneumatik Nexen, který plánuje na bývalém vojenském letišti zaměstnat v továrně v první etapě tisíc lidí. Prodej dnes odsouhlasili zastupitelé.

Jednotlivé farnosti římskokatolické církve převedly pozemky v zóně do vlastnictví kraje v druhé polovině loňského roku. Celková výměra je 56 538 metrů čtverečních. Na mimořádném jednání loni v květnu zastupitelé schválili, že cena bude jedno euro za metr čtvereční.

Kraj dostane finanční kompenzace

Běžná cena pozemků v Trianglu v současnosti činí 400 korun bez DPH za metr čtvereční. Kraj se přitom dohodl s vládou na finanční kompenzaci k úhradě nákladů nezbytných na přípravu území.

Částku 302 milionů korun pro region vláda potvrdila loni 16. června. Továrnu na výrobu pneumatik plánuje korejský investor začít stavět na přelomu letošního a příštího roku. Zkušební provoz má být spuštěn v lednu 2018. Do konce roku 2022 by podle plánu mohlo ve společnosti najít práci 2300 lidí.

Ceny se navýší o daň

Ústečtí zastupitelé dnes také souhlasili se zpětným navýšením kupní ceny pozemků prodaných v zóně po 1. lednu 2014 o jednadvacetiprocentní sazbu DPH kvůli změně právních předpisů. Ačkoliv s DPH investoři při uzavírání smluv nepočítali, na navýšení ceny pozemku o daň přistoupili.

Strategická průmyslová zóna Triangle má rozlohu 364 hektarů, pro investory je připraveno ještě 131 hektarů volných ploch.