Magistrát obrátil. Chce změnit podobu malého pražského Manhattanu v Nových Butovicích

Pohled na území okolo stanice metra Nové Butovice s budovami Top Tower, Aspira II a Metro Nové Butovice

Pohled na území okolo stanice metra Nové Butovice s budovami Top Tower, Aspira II a Metro Nové Butovice Zdroj: repro IPR

Pohled na území okolo stanice metra Nové Butovice s budovami Top Tower, Aspira II a Metro Nové Butovice
Pohled na území okolo stanice metra Nové Butovice s budovami Top Tower, Aspira II a Metro Nové Butovice.
Aspira II od Studia acht
Aspira II od Studia acht
Aspira II od Studia acht
14
Fotogalerie

V okolí stanice metra Nové Butovice by měly v následujících letech vyrůst tři výškové budovy. Konkrétnější podobu už zná Top Tower, jehož podobu navrhl umělec David Černý, a také Aspira II od architektů ze Studia acht. Přímo na vestibulu metra vznikne třetí výšková budova Metro Nové Butovice. S plány na výstavbu věžáků však není zcela spokojen magistrát hlavního města a chce nechat pro tuto lokalitu zpracovat urbanistickou studii.

„Mysleli jsme si, že se investoři zvládnou v území nějak ideově zkoordinovat, ale teď si myslím, že bude potřeba nakreslit zastavovací plán, který určí podobu nových budov a dá místu jasný směr. Týká se to zejména území okolo vestibulu metra,“ poukázal na nejproblematičtější místo lokality I. náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN).

Magistrát až doposud pouze zastřešoval komunikaci mezi investory a připravované záměry spolu s městskou částí a dopravním podnikem konzultoval. Po poslední schůzce, kde byla prezentována podoba třetí budovy Metro Nové Butovice, se ale město rozhodlo do vývoje zasáhnout.

„Ten výsledek je neuspokojivý. Pro lokalitu nevidím jinou cestu než postup podobný urbanistické soutěži na Florenc 21 nebo nyní probíhající soutěži na 4. kvadrant Vítězného náměstí. Budeme se muset sejít s ředitelem IPRu Ondřejem Boháčem a poradit se,“ uvedl Petr Hlaváček.

Na otázku, co to může znamenat pro výškové budovy Top Tower developerské společnosti Trigema nebo budovu Aspira II, jejímž investorem je technologická firma Livesport, zatím neznal náměstek primátora odpověď. „Chystám se svolat v následujících týdnech schůzku s investory, Prahou 13 a dopravním podnikem a navrhnout jim řešení urbanistickou soutěží,“ zakončil Hlaváček.

Majitel společnosti Trigema Marcel Soural uvedl, že požadavky Prahy budovu Top Tower nijak neohrozí. „Ta diskuze se týká zejména objektu metra a jeho koordinace s budovou Aspira II a Radlickou radiálou, která se nyní variantně projektuje. To území je hodně komplikované a je potřeba mít pro něj jednotnou vizi. Vstup města je podle mě správný krok, protože doteď bylo v téhle věci hodně pasivní,“ shrnul developer a dodal, že nadále pracují na dokumentaci pro společné povolení.

Prohlédněte si, co všechno se v Nových Butovicích postaví 

I projekt Aspira II se nachází v přípravách dokumentace pro územní rozhodnutí. Architektka Studia acht, které je autorem Aspiry II, sdělila deníku E15, že jsou z dění na posledním setkání s radou IPRu překvapeni. „Záměr od začátku konzultujeme se zástupci IPRu, magistrátu i dopravního podniku a koordinujeme se i s ostatními investory. Takže jsme z nového postoje města překvapeni. Jsme ale připraveni nadále s městem plně spolupracovat,“ řekla Iveta Machalová. Situaci nechtěla více komentovat, jelikož ateliér nebyl informován o závěrečném rozhodnutí gremiální rady ani o dalším postupu. 

Urbanismus místa je založen na vítězném návrhu takzvaného Jihozápadního Města architekta Ivo Obersteina z roku 1968, který určil podobu čtvrtí Stodůlky, Lužiny a Nové Butovice. Původní vize ale nebyla v celém rozsahu dokončena. Nevznikla ani původně navržená veřejná vybavenost, ani výšková dominanta jako zakončení hlavního bulváru a osy území ulice Seydlerovy. To by měla napravit nejen Aspira II, ale i budovy na vestibulu metra.

Podívejte se ve videu na další projekty, které se v Praze chystají

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Prvním záměrem výškové budovy na území byl Top Tower, který se svou původní výškou 135 metrů řadil v pražském kontextu mezi významně vysoké budovy hned za Žižkovský vysílač a Malešickou teplárnu. Území kolem stanice metra Nové Butovice se tak v budoucnu stane „mrakodrapovým okrskem“ podobně jako pankrácká pláň nebo Žižkov.

Tyto ambice potvrzuje i právě projednávaný metropolitní plán. V něm je území určeno k výstavbě budov s výškou až sto metrů. Nedaleko metra vyroste také depozitář Národní galerie od studia Jika-cz, který má už schválenou změnu územního plánu.