Manažeři falšovali data. Švédská Skanska poslala do české dcery auditory

Stavba společnosti Skanska

Stavba společnosti Skanska Zdroj: Tereza Capkova

Švédský stavební koncern Skanska poslal do jedné z divizí své tuzemské dcery auditory. Důvodem jsou účetní podvody se stavem zásob, kterých se společně dopouštěli tři manažeři divize betonových konstrukcí včetně jejího ředitele. Machinace se podílely na propadu české Skansky do ztráty 888 milionů korun.

Podezření na nesrovnalosti v divizi betonových konstrukcí se podle šéfa Skansky objevily loni. Vedení ze Stockholmu následně rozhodlo o hloubkovém auditu. „Šli jsme stále hlouběji a pak se kluci přiznali,“ uvedl v rozhovoru pro server E15.cz generální ředitel Skansky v Česku a na Slovensku Dan Ťok.

„Ještě nemáme ukončený forenzní audit, ale zatím se nám nepodařilo prokázat, že by zmínění manažeři kradli,“ řekl Ťok. S výjimkou jedné divize je podle něj zbytek firmy v pořádku.

Forenzní audit se týkal pouze dotčené divize. Přišlo se mimo jiné na to, že podvody umožnil zastaralý informační systém. „Protože systémy výrob nebyly propojené a data se tam přenášela ručně, což se už skoro nikde neděje, tak se jim to prostě povedlo,“ uvedl ředitel. Machinace prý byly navíc dělané chytře, takže je neodhalil ani běžný audit. Proto si nyní Skanska udělala v celé firmě bezpečnostní prověrku, jestli k něčemu podobnému nemohlo dojít i jinde.

Co k podvodům manažery vedlo, je zatím nejasné. „Řekli nám, že chtěli ukázat, jak jsou dobří,“ dodal šéf skupiny. Až bude audit hotový, rozhodne se Skanska o dalším postupu včetně případného trestního oznámení. V každém případě však všichni tři manažeři dostali výpověď.

Šéf bude bez bonusů

Vyhození manažeři přišli do Skansky ještě za vedení Zdeňka Burdy, jehož management švédská matka vyměnila v roce 2008. „Z druhé strany musím říci, že jednoho z nich jsem si na onu pozici vybral já, takže nemůžu říct, že za to nenesu manažerskou zodpovědnost,“ přiznává v souvislosti s aktuálně propuštěnými pracovníky Ťok. Připouští proto, že kvůli kauze přijde o bonusy.

O své ředitelské křeslo se však generální ředitel neobává. „Kdyby se to mělo řešit mým odvoláním, tak už tu nejsem,“ uvedl. Věří si mimo jiné kvůli tomu, že nebýt těchto účetních operací, tak by prý skupina na českém a slovenském trhu loni vydělala. „Z vlastního provozu máme zhruba dvě procenta zisku,“ řekl generální ředitel.

Dědictví předchozího vedení

Na loňské ztrátě se účetní machinace divizních manažerů podílely zhruba třetinou. Další velký podíl připadl na vrub dědictví po bývalém managementu.

„Předchozí manažeři vedení panem Burdou nám nechali v knihách věci, které se tam nemají nechávat,“ poznamenal Ťok. Skanska proto nyní musela například snížit hodnotu některých svých nemovitostí a jako pojistku před vývojem trhu vytvořila další rezervu.

Dan Ťok: Skanska z českého stavebního trhu neodejde