Miliardář Vítek nakopne pražský rezidenční trh. Do prodeje letos pustí dva tisíce bytů

Kolbenova park nabídne trhu tisíc bytů v několika etapách.

Kolbenova park nabídne trhu tisíc bytů v několika etapách. Zdroj: CPI

První byty jdou do prodeje již toto pondělí.
Byty z projektu Zahraďák 17 na Zahradním Městě půjdou do prodeje v první polovině tohoto roku.
Žižkovské zahrady vyrostou poblíž parku Ohrada na pražském Žižkově.
4
Fotogalerie

Realitní skupina CPI miliardáře Radovana Vítka si letos řekne o pozici předního hráče pražského bytového trhu. Zatímco v posledních letech posílala na trh pouze menší projekty, letos přichází s ambicí zahájit v Praze výstavbu více než dvou tisíc bytů v projektech ve Vysočanech, na Žižkově a na Zahradním Městě. Pro srovnání v loňském roce zahájili všichni developeři v Praze výstavbu necelých deseti tisíc bytů.

„Je to trochu dílem náhody, že se naše dlouho připravované projekty dostaly do finální fáze přípravy a my je začneme stavět zrovna letos. Za posledních několik let se určitě jedná o největší objem,“ shrnuje ředitel marketingu skupiny CPI Property Group Jakub Velen.

Skupina plánuje letos zahájit výstavbu tří rezidenčních projektů na třech místech Prahy. Prvním z nich bude Kolbenova park ve Vysočanech, jehož první etapa bude nabídnuta do prodeje již toto pondělí. O poptávku po bytech nemá skupina podle Jakuba Velena obavu. „Z předprodeje pozorujeme zvýšený zájem o byty. I vzhledem k etapizaci a postupnému uvádění na trh si myslíme, že si byty své kupce bez problému najdou,“ řekl ředitel marketingu.

Jaké další projekty se v Praze chystají, se podívejte ve videu. >>>

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Ještě v první polovině tohoto roku skupina naváže projektem na Zahradním Městě, který stejně jako projekt v Kolbenově nabídne kolem tisícovky bytů. „Aktuálně probíhá druhá fáze tendru na generálního dodavatele stavby,“ popsal vývoj druhého projektu Velen. Trojici projektů doplní Žižkovské zahrady s dvěma stovkami bytů, které půjdou do prodeje na konci roku.

Celkovou investici na výstavbu projektů nechtěl Jakub Velen vzhledem k nejisté situaci na trhu se stavebními materiály okomentovat. „U projektu Kolbenova park je tendr hotov a většina položek v rozpočtu je již smluvně dohodnuta. U některých komodit, jako je například ocel, jsme ale v režimu ,open book‘ (finální cena bude dohodnuta až podle aktuální ceny v době výstavby – pozn. red.),“ vysvětlil Velen. Podle odhadu deníku E15 dosáhne celková investice nižších desítek miliard. 

Radovan Vítek je jedním z největších vlastníků kanceláří, obchodních domů a hotelů u nás. Výstavbě rezidenčních objektů se v minulosti věnovala jeho skupina spíše okrajově a na trh uváděla jen menší projekty. Letos se chystá zahájit stavbu na větších pražských pozemcích, přičemž svůj největší pražský brownfield Bubny – Zátory, kde vznikne na jedenáct tisíc bytů, teprve chystá.

CPI vlastní portfolio nemovitostí v hodnotě více než třináct miliard eur na území České republiky, Německa, Polska a v regionu střední a východní Evropy. Za třicet let působení na rezidenčním trhu uvedla společnost do prodeje zhruba osm tisíc bytů.