Stavební firmy skupují předraženou nedostatkovou ocel. Obávají se zastavení staveb

Stavební firmy bojují s nedostatkem ocelových výrobků.

Stavební firmy bojují s nedostatkem ocelových výrobků. Zdroj: Viktor Mácha

Stavební firmy bojují s nedostatkem ocelových výrobků.
Stavební firmy bojují s nedostatkem ocelových výrobků.
Stavební firmy bojují s nedostatkem ocelových výrobků.
Stavební firmy bojují s nedostatkem ocelových výrobků.
5
Fotogalerie

Stavebníci čelí kritickému nedostatku oceli, chybějí jim především válcované výrobky a betonářské výztuže. Hrozí proto zpomalení, či dokonce úplné zastavení probíhajících staveb. Důvodem jsou omezené nebo přerušené dodávky železné rudy z Ukrajiny, odkud Česko loni dovezlo kolem pěti milionů tun materiálu. Přerušené jsou také dodavatelské řetězce některých polotovarů z Ruska. Cena oceli proto strmě roste.

„Probíhající stavby již nedostatek oceli ovlivňuje. Dosud jsme dokázali ocel nakupovat alespoň za cenu extrémně zvýšených nákladů, ale teď už je problém ji vůbec koupit,“ uvádí mluvčí skupiny Strabag Edita Novotná.

Firmy se navíc obávají výrazného zpomalení výstavby a nedodržení harmonogramů, což náklady dál razantně zvýší. „Nemůžeme vyloučit, že může dojít i k zastavení některých staveb,“ sdělila obavy společnosti Eurovia mluvčí Iveta Stocková.

Panika na trhu tlačí ceny vzhůru

Obavy z nedostatku materiálu vyvolaly mezi stavebními firmami enormní poptávku. Dodavatelé ale mají problém výrobky od hutí a výrobců koupit. „Dodavatelé zastavili příjem objednávek a cena zboží skladem vyskočila dramaticky vzhůru, průměrně z 25 korun za kilogram až na 45 korun za kilogram oceli,“ uvádí mluvčí skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

„Hutě naše nasmlouvané kontrakty zčásti stornovaly a zbytek nově nacenily. Jsme nuceni přistoupit k regulovanému systému prodeje, kdy se soustředíme na dlouhodobé zákazníky a vydáváme jim materiál v množství, které od nás v minulých letech průměrně odebírali, abychom zabránili spekulativnímu nakupování do zásoby,“ říká vedoucí obchodního oddělení dodavatelské společnosti Nypro Michal Pospíšil.

Dodavatelům se ale začínají vyprazdňovat sklady. „Zatím prodáváme, ale víme, že za dva nebo tři měsíce nám zásoby dojdou. Nakupujeme také přímo od maďarských výrobců, ale ti už zastavili výrobu,“ popisuje jednatel společnosti RST-Metall Vladimír Purm. Firma Kondor už kvůli situaci na Ukrajině zastavila příjem objednávek přes e-shop a prodává už jen na pobočkách.

Zdražování surového železa

Téměř dvojnásobné zvýšení cen ocelových výrobků pramení z extrémního zdražení surového železa, z něhož se ocel vyrábí. Tři čtvrtiny železné rudy dosud zpracovávané českými hutěmi totiž pocházejí z Ukrajiny. Dodávky jsou kvůli válečnému konfliktu omezeny nebo zpožďovány a oslovení výrobci se obávají, že se v příštích týdnech úplně zastaví. Na rostoucích cenách oceli se podepsal i další balík sankcí vůči Rusku, které znemožňují dovoz polotovarů z ruských podniků do Evropy.

Ceny železné rudy žene vzhůru válka na Ukrajině. Podívejte se ve videu na shrnutí událostí >>>

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

„Chybějícím zdrojem z Ukrajiny a Ruska je momentálně surového železo, které budeme pravděpodobně muset nahradit alternativními zdroji v Německu. U dodávek surového železa je aktuální nárůst ceny o padesát procent. Dodávky je možné z větší části zcela nahradit, očekávám ale výrazné zdražení našich výrobků vlivem rostoucích cen materiálových vstupů a pokračujícím růstem cen energií,“ zhodnotil situaci výkonný ředitel Železáren Štěpánov David Matoušek.

Společnosti se na úplné zastavení ukrajinských dodávek už začaly připravovat a hledají náhradní zdroje, aby si zajistily dostatečné zásoby surovin. Nejpravděpodobnějšími destinacemi jsou Austrálie a Brazílie, kde se nacházejí největší doly na světě.

„Každý zdroj se dá nahradit, důležitou roli ale hraje cena materiálu a dopravy. Železnou rudu dovezeme z jiné země, ale cena vyrobené oceli může být podstatně vyšší,“ říká ředitel rozvoje v Passerinvest Group Eduard Forejt. Ředitel společnosti Trigema Marcel Soural vidí potenciál v Turecku, kde je cena rudy podobná té ukrajinské a srovnatelně stojí také dovoz do Čech. V cestě ale stojí evropské množstevní kvóty a 25procentní clo v případě jejich překročení. 

Výrobci zakázky nestíhají

Hutní podniky dlouhodobě evidují převis poptávky nad výrobní kapacitou. Na jaře navíc zakázek podle mluvčí společnosti Vítkovice Steel Jany Dronské vždy přibude kvůli začátku stavební sezony. „Poptávka po ocelových výrobcích vzrostla extrémně už v první polovině loňského roku. České firmy často vyráběly na hranici výrobních kapacit,“ uvedl předseda představenstva Ocelářské unie Daniel Urban.

Tato situace přetrvává dosud, ale firmy nedokážou výrobní kapacity zvýšit. Důvodem teď není nedostatek surovin, ale podle firem Vítkovice Steel a Železárny Štěpánov nedostatek pracovníků.