Trh s byty chladne. Rozžhavené ceny ještě drží slabá nabídka, nucené prodeje teprve přijdou

Na Žižkově vznikla řada nových projektů, další byty jsou v plánu.

Na Žižkově vznikla řada nových projektů, další byty jsou v plánu. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Realitní makléři napříč Českem hlásí: ochlazuje se. Zatímco na prohlídky bytů k pronájmu se stojí fronty, počet zájemců o koupi už jen zřídka dosahuje dvouciferného čísla. Ceny bytů ale zatím znatelně neklesají, v nabídce jich je stále málo. To ovšem mohou v horizontu měsíců změnit prodeje nemovitostí vyvolané problémy se splácením hypoték se znatelně vyššími úroky po refixaci.

„V průběhu února a března výrazně poklesla poptávka po vlastnickém bydlení,“ potvrzuje pražský makléř sítě Remax Otakar Schuma. „Sice stále převyšuje nabídku, začínají se však projevovat přísnější podmínky pro získání hypoték. Na jeden byt už nestojí v zástupu čtrnáct vážných zájemců, ale jen čtyři,“ doplňuje jeho středočeský kolega z Remaxu Lukáš Hajník.

Pokles zájmu zaznamenaly realitní kanceláře jak u bytů, tak u rodinných domů. Nejlépe si podle Remaxu do budoucna povedou stavební parcely. Tomu odpovídají zatím poslední data z HB Indexu, podle nichž hodnota pozemků vyskočila meziročně skoro o čtvrtinu. Na odbyt jdou i parcely bez schválené výstavby v územním plánu, které investoři kupují spekulativně.  

„Co se týče rodinných domů, tak u nich je těžší přesně určit očekávaný vývoj, protože každý dům je něčím specifický, ať už je to stav, dispozice, lokalita či výměra pozemku. U starších rodinných domů má vliv nárůst cen stavebních materiálů a nedostatek pracovníků, což snižuje jejich hodnotu. Naopak nové domy si drží cenu,“ vysvětluje Hajník.

Podle jeho kolegy z pražské pobočky Remaxu ceny zatím klesly jen v menším počtu případů, a to především tam, kde prodávající na prodej spěchali.

Půlroční setrvačnost trhu

Ochlazení poptávky registruje i šéf Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka, a to od realitních kanceláří a makléřů z různých krajů. Zájem podle něho začal opadat už před vypuknutím války na Ukrajině.

„Na druhé straně nadále platí, že nabídka je velmi nízká a není moc co prodávat, respektive zprostředkovávat prodej. Lidé se snaží držet nemovitosti, anebo je chtějí prodat draze,“ popisuje Borůvka. Díky tomu se zatím drží cenová hladina. Situace se ale může změnit ve druhé polovině roku. „Realitní trh má vždy setrvačnost zhruba půl roku, to známe z minulých krizí,“ dodává Borůvka.

Remax přičítá pokles poptávky hlavně růstu úrokových sazeb u hypoték a nově také zpřísnění podmínek pro jejich poskytování. „Jako další příčinu bych viděl předzásobenost trhu, kdy se zájemci snažili stihnout nákup nemovitosti v loňském roce za ještě příznivých úrokových sazeb. Zvyšování cen energií zatím poptávku po nemovitostech ani jejich ceny výrazněji neovlivnilo,“ míní Schuma.

Snaha rychle prodat 

Spolumajitel kanceláře Maxima Reality Vladimír Zuzák dává ochlazení částečně do souvislosti s vypuknutím války na Ukrajině: „Lidé jsou opatrní, uvidíme, co bude, až šok pomine.“ Zuzák zároveň připustil, že Maxima Reality už zpřísňuje parametry pro výkup nemovitostí.

Na trhu se v horizontu měsíců začne odrážet vyšší úročení hypoték po refixacích. „To bude vytvářet tlak na rodinné rozpočty. Ne všem se podaří uskromnit natolik, aby nemuseli byty prodávat. Nemovitosti budou nabízet o trochu levněji, aby je prodali co nejrychleji. Ceny se budou snižovat o sto, dvě stě tisíc a lidé si toho možná zpočátku ani nevšimnou,“ očekává Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub