Místo 120 razítek jedno. Novelu stavebního zákona vítáme, říká Soural z Trigemy

Marcel Soural

Marcel Soural Zdroj: Vacková Anna / E15

Premiér Andrej Babiš (vlevo) uvedl 18. prosince 2017 v Praze do funkce ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (vpravo).
Klára Dostálová
Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj na konferenci E15 DISRUPCE BYDLENÍ
Ministerstvo pro místní rozvoj
5
Fotogalerie

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo dlouho očekávanou novelu stavebního zákona. Ta by měla přinést především zkrácení stavebního řízení. Zlepšení stavebníci vítají. „Zrychlení rovněž napomůže sloučení několika razítek, aktuálně jich jen pro stavební řízení i povolení potřebujeme zhruba kolem 120, do jednoho,“ přibližuje Marcel Soural z developerské společnosti Trigema.

Měl jste možnost seznámit se s novelou stavebního zákona, který představilo Ministerstvo pro místní rozvoj?

Ještě jsme neměli moc šancí se návrhu dopodrobna pověnovat. Nicméně novelu velmi vítáme, protože přinese podstatné zkrácení stavebního řízení.

V čem konkrétně?

Už jenom sloučením několika řízení - EIA (posouzení vlivu na životní řízení - PZN. redakce), územního řízení a stavebního – dohromady. Zrychlení rovněž napomůže sloučení několika razítek, aktuálně jich jen pro stavební řízení i povolení potřebujeme zhruba kolem 120, do jednoho. Už to samo o sobě musí zkrátit lhůty.

Novela stavebního zákona se setkala ještě před svým zveřejněním s kritikou odborníků, především památkářů. Je opodstatněná?

Myslím si, že není. Novela stavebního zákona má přeci přinést zlepšení podmínek stavebníků, developerů, investorů i individuálních stavebníků. A samozřejmě že přinese, když jejich postavení je v současnosti tak špatné. Pokud někdo svoji kritiku staví na argumentu, že novela přinese zlepšení, pak je to přeci nelogické. Protože nic jiného než zlepšení přinést nemá. Nepředpokládám, že by novela nějak omezovala památkovou ochranu.

Je novela stavebního zákona dostačujícím řešením proto, aby se i v Praze eliminoval problém s nedostupností bytů?

Myslím si, že v Praze jde i problematiku územního plánovaní, a přesně nevím, jak ji novela řeší. Samozřejmě ale, že vše začíná v územním plánu, v tom jakým způsobem vzniká, jak se schvalují změny. Jde o velmi klíčový dokument v obecné rovině.