Na Andělu v Praze se uskutečnil miliardový obchod s kancelářemi

Anděl Park B na pražském Smíchově

Anděl Park B na pražském Smíchově Zdroj: realit.cz

Německý investiční fond SEB ImmoInvest prodal kancelářskou budovu v Anděl Parku B v Praze na Smíchově. Novým majitelem se stal jiný německý fond GLL Real Estate Partners. Prodávající stranu zastupovala poradenská společnost DTZ, kupujícího konkurenční CBRE.

Hodnotu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Když ale budovu SEB v roce 2008 kupoval, dal za ní 71,5 milionu eur, což je v přepočtu asi 1,8 miliardy korun.

SEB budovu prodala v rámci realitního výprodeje, který podstupuje část německých realitních fondů. Jak už server E15 informoval v lednu, k prodejům nemovitostí fondy donutila krize a rozhodnutí německé vlády ukončit činnost těchto fondů. Jen v Česku se tak Němci v příštích čtyřech letech budou muset zbavit podnikatelských nemovitostí za 800 milionů eur, tedy asi za 20 miliard korun, uvádí DTZ.

Likvidační proces má dosáhnout vrcholu v roce 2014, kdy z trhu zmizí fondy AXA Immoselect a DEGI International. Poslední jmenovaný fond vlastní v Praze na Chodově kancelářský komplex The Park, který patří mezi největší podobné areály v zemi. Když německý fond Degi v roce 2009 kupoval první část tohoto projektu, dal za ni deset miliard korun. Celkem ukončí činnost 14 německých fondů. Podle odhadu DTZ vrhnou na evropský trh nemovitosti za 21 miliard eur, což je přibližně 525 miliard korun.