Nájmy v Pařížské se zařadily mezi nejvyšší na světě, Na Příkopě se naopak zlevňovalo

Pařížská ulice v Praze má nejvyšší nájmy v Česku

Pařížská ulice v Praze má nejvyšší nájmy v Česku Zdroj: Tomeš Michael

Pražská ulice Pařížská se poprvé probojovala mezi nejdražší ulice světa podle výše nájemného. Celkově skončila na 17. příčce a sesadila z této pozice ulici Na Příkopě, která se v žebříčku sestavovaném poradenskou společností Cushman & Wakefield objevovala od roku 2004. Nejdražší ulicí světa je horní část Páté Avenue v New Yorku.

Cushman & Wakefield každoročně srovnává 68 zemí světa podle nejvyššího dosahovaného nájemného v nejdražší nákupní ulici. V žebříčku figuruje vždy jedna nejdražší ulice z každé země.

Nejvyšší roční nájemné v ulici Pařížská činí 2719 eur za metr čtvereční. Ve vyjádření v místní měně je to zhruba stejně jako před pandemií nemoci covid-19. Meziročně se nájemné zvýšilo o devět procent. Sedmnáctá pozice ve světovém žebříčku je nejvyšším umístěním české ulice od roku 2005, kdy na stejném místě skončila ulice Na Příkopě.

V horní části newyorské Páté Avenue činí roční nájemné 21.076 eur za metr čtvereční. Výše nájmu je tam nyní vyšší o 14 procent než před pandemií. Na druhém místě ve světovém žebříčku skončila hlavní ulice v Hongkongu Tsim Sha Tsui, třetí je milánská Via Montenapoleone.

Celkově je Pařížská 30. nejdražší ulicí v Evropě. Ulice Na Příkopě skončila v evropském srovnání na 33. příčce s ročním nájemným 2460 eur za metr čtvereční. Ve srovnání s dobou před pandemií je to pokles o 14 procent. Obě ulice patří mezi nejdražší ze zemí střední a východní Evropy.

PODÍVEJTE SE: Nejdražší byty v Česku

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

„Právě covidová doba a její důsledky představují klíčový důvod, proč ulice Na Příkopě letos přelomově opustila trůn, který obsazovala permanentně minimálně po dvě desetiletí,“ uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Pařížská podává nadprůměrný výkon i v celoevropském měřítku, protože kontinentálně jsou příslušné nájmy podle společnosti Cushman & Wakefield průměrně stále o osm procent níže v porovnání s předcovidovou dobou.“

Covid „zasadil ránu“ spíše „Příkopům“ než Pařížské, protože ceny nájmů se v prvně jmenované ulici více odvozují od intenzity turistického ruchu a od obecného zájmu o kancelářské prostory, upozornil Kovanda. Jak turistický ruch, tak poptávka po kancelářích v době covidu citelně utrpěly. Naopak cena nájemného v Pařížské je více odvozena od toho, jak se daří prémiovým rezidenčním nemovitostem a segmentu luxusního maloobchodu. Rezidenční nemovitosti prožily za pandemie nebývalý rozkvět a luxusní značky nakonec pandemie nezasáhla tak silně jako běžný maloobchod.