Napadená skupina Cimex sčítá škody. Někdo jí zkouší sebrat reality za miliardy

Generální ředitel Cimexu Miroslav Kosnar

Generální ředitel Cimexu Miroslav Kosnar Zdroj: Michael Tomes, E15

Skupina Cimex provozuje v Mariánských Lázních prostřednictvím řetězce Orea tři hotely. Na fotografii hotel Spa Hotel Bohemia.
Skupina Cimex koupila čtyřhvězdičkový hotel angelo v Praze na Andělu. Někdo jí teď o nemovitosti zkouší připravit.
Do kvarteta. Budova Vyšehrad Garden je již čtvrtým kancelářským centrem, které si Cimex v byznysové lokalitě Prahy 4 pořídil
Pražský hotel Pyramida z portfolia Cimexu.
Nemovitosti ze sítě Orea Hotels, která patří Cimexu.
8
Fotogalerie

Banky se postavily za skupinu Cimex, které někdo zkouší přes obchodní rejstřík sebrat nemovitosti po celé republice. Firma musela zastavit rozvojové projekty, provozně ale funguje. 

Realitní skupina Cimex musela kvůli napadení svých firem prostřednictvím pravděpodobně neoprávněných změn v obchodním rejstříku pozastavit všechny rozvojové, akviziční a developerské aktivity. Společnost například připravuje přestavbu centra Mariánských Lázní. 

Prvním malým vítězstvím holdingu miliardáře Petra Lukeše ale je, že Krajský soud v Ústí nad Labem vydal předběžné opatření, které má zamezit neoprávněnému nakládání s majetkem skupiny. Holdingu vyjadřují podporu rovněž banky.

„Škody přímé i v podobě ušlého zisku každým dnem prudce narůstají a budeme je velmi tvrdě po pachatelích vymáhat. Přijali jsme současně taková opatření, kdy není zasažený

běžný provoz žádné z dotčených společnosti. Cimex vždy dostál svým závazkům a je to i nadále jedna z naprostých z priorit,“ uvedl ředitel vnitřních záležitostí Cimexu Pavel Šťastný.

Jak již deník E15 informoval, papírovým vlastníkem nemovitostí za miliardy korun se přes ovládnutí firem, ve kterých jsou zaparkované, stal Viktor Chlup ze severočeského Lučního Chvojna. Dostavil se k notáři s pravděpodobně falešnými dokumenty. Následně se zápisy v obchodním rejstříku změnily v jeho prospěch.

Chlup, který měl v minulosti blízko k podnikateli Vítu Zaorálkovi odsouzenému za tunelování, nejdříve tvrdil, že koupi firem ze skupiny Cimex podepsal s generálním ředitelem holdingu Miroslavem Kosnarem. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat,“ reagoval nyní Chlup.   

Za skupinu Cimex se postavily banky, s nimiž spolupracuje. „Jsme zděšeni nynějším bezprecedentním podvodným útokem na skupinu Cimex a osoby v pozicích jejích statutárních orgánů, kterou chápeme jako útok na samotnou podstatu svobodného podnikání v České republice a na všechny podnikatelské subjekty v české republice,“ napsal šéf tuzemské části Oberbank Robert Pokorný.

Podporu generálnímu řediteli Cimexu Miroslavu Kosnarovi vyjádřila rovněž Raiffeisenbank, která s Cimexem úzce spolupracuje.