Nejdražší ulicí na světě zůstává Pátá Avenue, Na Příkopě je dvaadvacátá

Hongkong, Causeway Bay - 25 673 eur/m2/rok

Hongkong, Causeway Bay - 25 673 eur/m2/rok Zdroj: Highdeluxe.com

New York, Pátá Avenue - 28 262 eur/m2/rok
Londýn, New Bond Street - 16 200 eur/m2/rok
Milán, Via Montenapoleone 13 500 eur/m2/rok
Paříž, Champs Elysées 13 255 eur/m2/rok
Tokio, Ginza - 11 308 eur/m2/rok
10
Fotogalerie

Rostoucí ceny nájemného zamíchaly pořadím nejdražších nákupních ulic po celém světě. Zatímco slavná newyorská Pátá Avenue si drží tradiční první příčku, na třetí pozici se posunul například Londýn. V Česku jsou nejdražšími třídami Na Příkopě a Pařížská. První jmenovaná skončila v celosvětovém srovnání na 22. příčce. 

Nájem na obou nejznámějších českých nákupních třídách přitom významně rostl. Podle realitní společnosti Cushman & Wakefield Pařížská meziročně podražila téměř o 13 procent, Na příkopě pak o tři procenta méně. Nájemné se pak v lokalitách pohybuje až kolem 250 eur měsíčně za metr čtvereční, tedy téměř 6400 korun. I přesto realitní společnosti registrují rostoucí zájem. Ten však provází i jiné lokality.

„Do budoucna očekáváme, že se nájmy na Václavském náměstí budou vyrovnávat těm Na Příkopě, a to díky plánovaným revitalizacím,“ říká Jan Kotrbáček z Cushman & Wakefield. České nájmy v obchodních ulicích tak zůstávají nejdražší v celém regionu Visegrádské čtyřky. Maďarská ulice Vaci se umístila na 32. místě, varšavský Nowy Swiat obsadil 38. příčku a Obchodna ulica v Bratislavě otevřela šestou desítku.

Odborníci poukazují především na fakt, že je pražské centrum kompaktně umístěno, čímž získává proti ostatním metropolím výhodu. „Praha je také považována za bezpečnou cílovou destinaci ve světle událostí v některých jiných evropských městech,“ doplňuje Kotrbáček.

Na nejdražší světové obchodní ulice se podívejte v galerii.