Německá Union Investment prý koupí za 15 miliard Palladium

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mf

Německá společnost Union Investment údajně koupí pražské obchodní centrum Palladium, zaplatí za něj 565 milionů eur, zhruba 15,6 miliardy korun. Za jednotlivou budovu ještě v České republice nikdo tolik peněz nezaplatil. Současný vlastník, kterým je německá firma Hannover Leasing, před sedmi lety koupil Palladium za 535 milionů eur.

Union Investment by měla podle Hospodářských novin nejlukrativnější nákupní centrum v zemi získat na začátku příštího roku. Ani jedna ze stran ale obchod oficiálně nepotvrdila. „Máme skutečně zájem investovat na pražském kancelářském a maloobchodním trhu,“ řekl deníku mluvčí Union Investment Fabian Hellbusch bez dalších podrobností.

Palladium na náměstí Republiky patří s Novým Smíchovem a Obchodním centrem Chodov k první lize tuzemských nákupních center. To se projevuje i na nájemném. Metr čtvereční v takovýchto prémiových centrech stojí v Praze u nejlepších obchodů až kolem sta eur měsíčně. Centrum zahrnuje i kancelářskou část.

Palladium nabízí přes 200 obchodů na prodejní ploše více než 40 tisíc metrů čtverečních. Třetinu plochy zabírají kanceláře. Denně centrum navštíví v průměru 45 tisíc lidí, měsíčně tam utratí zhruba 350 milionů korun.

Postavené za sedm miliard

Pokud se prodej Palladia podaří dotáhnout do konce letošního roku, předčí velikostí dokonce akvizici portfolia českých skladů, kterou udělala společnost P3. Ta s cenou 523 milionů eur zatím vévodí letošnímu žebříčku realitních transakcí.

Palladium postavené za zhruba sedm miliard korun na místě bývalých Kasáren Jiřího z Poděbrad otevřelo brány v roce 2007. Hannover Leasing ho tehdy od developera EPD koupil ještě dříve, než do centra vstoupil první zákazník.

Union Investment vlastní nemovitosti ve 23 zemích v celkové hodnotě téměř 25 miliard eur. Je mimo jiné spolumajitelem administrativní budovy Danube House v pražském Karlíně.