NKÚ oprašuje plány na stavbu nového sídla

NKÚ

NKÚ Zdroj: E15 Pictures

Nejvyšší kontrolní úřad opět zpracovává plány výstavby svého nového sídla. Ve hře je nicméně i koupě stávající budovy NKÚ nebo přestěhování do jiných zatím nevyužívaných státních kanceláří. „Nejvyšší kontrolní úřad činí všechny kroky, aby si hospodárným, účelným a efektivním způsobem zajistil sídlo ve své vlastní budově,“ sdělil ředitel odboru komunikace Jaroslav Broža.

Peníze na přestěhování úřadu, což si vyžádá stamiliony korun, stát mít pravděpodobně bude. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nedávno připustil, že nové sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu by se mohlo zaplatit například z prodeje lukrativní státní nemovitosti na náměstí Republiky v Praze, o němž už dříve deník E15 informoval.

Nejvyšší kontrolní úřad nyní analyzuje náklady jednotlivých variant stěhování. Studii má mít hotovou v prvním čtvrtletí příštího roku. Pokud se rozhodne pro výstavbu nové budovy, mohla by vyrůst na státním pozemku v Praze-Holešovicích.

Dříve než ve 2017 se úřad stěhovat nebude

„Po rozhodnutí o nejvhodnějším způsobu řešení sídla bude v roce 2015 zpracován harmonogram, který bude pro každou z uvedených variant odlišný,“ dodal mluvčí NKÚ Jaroslav Broža. Jisté však je, že dříve než v roce 2017 se státní kontroloři ze svého dosavadního sídla v budově Tokovo, jež se nachází rovněž v Holešovicích, stěhovat nebude. Právě do té doby má úřad uzavřenou smlouvu s realitním magnátem Radovanem Vítkem, kterému holešovické kancelářské centrum na břehu Vltavy patří.

Ve stejné době se ale může dostat na scénu opět miliardář Karel Komárek, který byl loni jen krůček od toho, aby nejvyšším kontrolorům prodal sídlo Sazky ve Vysočanech. Úřad však nakonec výměnou za výhodnější nájem zůstal u Vítka.

V roce 2017 totiž Komárek přestěhuje Sazku do svého plánovaného administrativního centra Bořislavka na Evropské, takže se znovu dostane do hry i možný prodej vysočanské budovy. Loni ji Komárek úřadu nabízel za 300 milionů korun. NKÚ tuto variantu upřednostňoval, minulá vláda ji však neposvětila.