O miliardový Palác Broadway nebyl v dražbě zájem. Stát jej nabídne nájemci

Pražský Palác Broadway

Pražský Palác Broadway Zdroj: ÚZSVM

Pražský Palác Broadway
Pražský Palác Broadway
Pražský Palác Broadway
Podle zákona úřad nejprve palác nabídl jiným státním institucím, žádná ale neměla zájem.
ÚZSVM převzal komplex Paláce Broadway v roce 2016 od tehdejší státní Správy železniční a dopravní cesty.
10
Fotogalerie

Výběrové řízení s elektronickou aukcí s historicky nejvyšší minimální cenou, a to 1 miliarda a 50 milionů korun, vítěze nepřineslo. Do elektronické aukce Paláce Broadway se přihlásil a ve stanoveném termínu požadovanou kauci složil jeden zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce neučinil. 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nyní v souladu s uzavřenou smlouvou, kterou převzal společně s budovou od tehdejší Správy železniční dopravní cesty, osloví stávajícího nájemce k podání nabídky ve výši minimální vyhlašované ceny. 

Stávající nájemce, společnost M.I.C.C. Prague, může své přednostní právo uplatnit do tří měsíců od doručení výzvy. Pokud by o Palác Broadway neprojevil zájem, je ÚZSVM připraven neprodleně vyhlásit další kolo elektronické aukce se stejnou minimální cenou jako v prvním kole výběrového řízení, a to s ohledem na složení kauce v proběhlém kole tato částka řadí aukci na první místo v pořadí majetku, který úřad kdy dražil.

"Pokud by v aukci padl alespoň jeden příhoz a aukce skončila úspěšně, úřad s ohledem na uzavřenou smlouvu, kterou převzal společně s budovou od tehdejší Správy železniční dopravní cesty, oslovil by stávajícího nájemce k dorovnání nejvyšší podané nabídky. Ten může své přednostní právo uplatnit do tří měsíců od doručení výzvy. V případě, že by tak neučinil, úřad uzavře smlouvu s vítězem elektronické aukce," uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Pokud by o Palác Broadway neprojevil zájem ani stávající nájemce, je úřad připraven neprodleně vyhlásit další kolo elektronické aukce se stejnou minimální cenou jako v prvním kole výběrového řízení, a to s ohledem na složení kauce v probíhajícím kole.

Funkcionalistická stavba mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná je tvořena třemi propojenými trakty a pochází ze třicátých let minulého století. Dům patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru Prahy. V jeho suterénu bylo v roce 1938 otevřeno kino Cinema Broadway s tehdy nejmodernějším projekčním a zvukovým zařízením. Areál prošel v průběhu let několika rekonstrukcemi.

Úřad převzal komplex v roce 2016 od tehdejší Správy železniční dopravní cesty. V souladu se zákonem jej nejprve nabídl jiným státním institucím, žádná ale neprojevila zájem.

Dosud nejvyšší částku, a to 790 milionů korun, získal stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze. Další z nejvyšších částek přinesla dražba pražského areálu U Půjčovny, který se po stovce příhozů prodal za 355,1 milionu korun.