Obchodní centra a kanceláře šly letos na dračku. Investoři do nich nasypali osmdesát miliard

OC Šestka ležící na dohled od Letiště Václavas Havla koupili prostřednictvím Wood & Company zakladatelé internetového projektu ePojisteni.cz.

OC Šestka ležící na dohled od Letiště Václavas Havla koupili prostřednictvím Wood & Company zakladatelé internetového projektu ePojisteni.cz. Zdroj: OC Sestka

Nákupní centrum Letňany koupil od řetězce Tesco koupil pro německého klienta fond společnosti Union.
Transakcí v miliardových řádech byl prodej největšího tuzemského obchodního centra v Letňanech.
Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí prodal realitní magnát Václav Skala.
Novým majitelem Grand Hotelu Evropa na Václaváku se stala společnost z rakouské skupiny Julius Meinl.
Jedním z velkých realitních obchodů letošního roku se stal prodej kancelářského komplexu Florentinum v centru Prahy.
20
Fotogalerie

Byznys s komerčními reality typu kancelářských nebo obchodních center kvete jako nikdy. Tak velký objem obchodů jako letos trh ještě nikdy nezaznamenal. Podívejte se na fotky staveb a projektů, které změnily majitele.

V letošním roce se v Česku podle poradenské společnosti CBRE uskuteční obchody s podnikatelskými nemovitostmi v přepočtu za zhruba 81 miliard korun.

Konzultanti hlásí, že tak vysoký počet transakcí, o kterých se jedná, ještě nezažili. Do podnikatelských nemovitostí se ve velkém pustili i investiční žraloci jako Karel Pražák, někdejší blízký spolupracovník nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

 

„Předpokládáme, že rok 2016 bude rekordní z hlediska objemu investic a čtvrtý kvartál nejsilnějším čtvrtletím v historii,“ uvedl Chris Sheils, šéf investičního oddělení v CBRE.

Realitní horečku zažívají také advokátní kanceláře, které pomáhají s průběhem velkých realitních obchodů. „Zkracuje se cyklus prodeje. Dříve se investoři zbavovali nemovitostí zhruba po pěti letech. Teď už klidně prodávají po třech letech, někdy i po roce,“ sdělil Michal Hink, partner tuzemské pobočky mezinárodní advokátní kanceláře Dentons.

Sílu letos znovu ukázali čeští investoři. Podle konzultantské firmy Colliers se za první tři čtvrtletí postarali o více než polovinu celkových investic do komerčních realit.