Ostravské ghetto Přednádraží má nového majitele. Zničené domy zbourá

Ostravské ghetto na ulici Přednádražní, leden 2014

Ostravské ghetto na ulici Přednádražní, leden 2014 Zdroj: ctk

Po několika neúspěšných dražbách má opuštěné ghetto Přednádraží v Ostravě od poloviny října nového majitele. Za téměř 600 tisíc korun zchátralé domy koupila společnost Ostravské opravny a strojírny, která má poblíž výrobní areál. Budovy čeká demolice, uvádí server Lidovky.cz

„Demolici jsme povinni provést a také ji provedeme. Musíme ale nejprve jednat s vlastníky okolních pozemků, protože k domům není žádný přístup,“ řekl serveru právní zástupce Ostravských opraven a strojíren Karel Ležatka. Všechny okolní pozemky totiž patří dalším majitelům. Demoliční výměry na domy vydal už dříve ostravský stavební úřad, k zemi jich půjde všech deset.

Podle Ležatky by strojírenská firma sousední pozemky ráda odkoupila. Vlastní je například Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), České dráhy a také město. „Věřím, že se změnou vlastníka pozemků stav změní a vyřeší.

Pozemky a domy si koupila společnost, která v dané lokalitě působí a předpokládáme, že rozšíří svůj provoz, a tím pomůže i zvýšení zaměstnanosti,“ řekla serveru starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová.

Domy v Přednádraží byly postaveny před první světovou válkou pro železničáře. Problematická situace v místě začala v létě 2012, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé musejí domy opustit, protože jsou nebezpečné.

Tehdy tam žilo zhruba 200 lidí. Někteří obyvatelé poté odešli do ubytoven, jiní se snažili své bydlení v Přednádraží udržet. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali předloni v červenci. Domy pak skončily v dražbě kvůli dluhům společnosti majitele nemovitostí.

Chudinské čtvrti? K získání nálepky stačí dvacet sociálně vyloučených lidí