Penta a Finep mají otevřenou cestu ke stavbě bytů na Žižkově. Zaplatí čtvrt miliardy za park a školy

Rezidence Žižkov, vizualizace, Magazín Nová Praha

Rezidence Žižkov, vizualizace, Magazín Nová Praha Zdroj: Penta Real Estate

Rezidence Žižkov, vizualizace, Magazín Nová Praha
2
Fotogalerie

Zastupitelstvo městské části Praha 3 schválilo dvě smlouvy s developery Penta a Finep ohledně výstavby v lokalitě bývalého nákladového nádraží Žižkov. Developerům se tím otevírá cesta ke změně územního plánu, a naopak město i samotná městská část získají na takzvaných kontribucích celkem 267 milionů korun, které budou směřovat do vybudování veřejných parků, rekonstrukcí škol či do stavby nové mateřské školky.

Oblast bývalého nákladového nádraží Žižkov je jedním z největších brownfieldů v Praze. Pozemky si tu rozparcelovalo šest různých developerů. Pro zamýšlenou transformaci území je však zapotřebí rozsáhlá změna územního plánu. Podmínkou této změny je ovšem na straně městské části Praha 3 a hlavního města uzavření dohod s každým z vlastníků pozemků, ve kterých se specifikuje nejen podoba výstavby, ale také kontribuce, tedy příspěvky developerů na veřejnou vybavenost, například školy, školky či parky.

Penta chce na Žižkově v letech 2025 až 2027 postavit 530 bytů a dle schválené smlouvy se zároveň bude podílet na veřejné vybavenosti v hodnotě bezmála 100 milionů korun.

„Z této sumy bude 30 milionů korun ve formě finančního plnění, přičemž peníze budeme směrovat na stavbu či rekonstrukci budovy základní školy. Další část příspěvků spočívá ve vybudování bezmála dvou hektarů veřejných parků, které budou převedeny na městskou část či hlavní město, zajištění nebytových prostor o velikosti 700 metrů čtverečních pro zdravotní služby, restaurace či obchody a dále převedení některých pozemků potřebných pro zbudování komunikací,“ vyjmenovává místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš, který má rozvoj brownfieldu nákladové nádraží Žižkov na starosti.

Pro druhou etapu projektu, pro niž potřebuje developer změnu územního plánu, má tak díky smlouvě s městskou částí dobře nakročeno. Změnu musí odsouhlasit zastupitelstvo hlavního města Prahy. Předpokládá se, že se hlavní město ke smlouvě později připojí jako třetí smluvní strana.

„Dohoda o kontribucích nám umožňuje zahájit přípravu rezidenční výstavby na severovýchodním okraji tohoto území v souladu s platným územním plánem. Městská část získá po dokončení výstavby přibližně polovinu pozemků,“ říká David Musil, ředitel pro rezidenční výstavbu společnosti Penta Real Estate.

Finep chce na Žižkově vybudovat zhruba 1200 bytů. Celková výše podílu developera na veřejné vybavenosti přesáhne 167 milionů korun, z čehož téměř polovina půjde na rekonstrukci základních škol. Dále je součástí projektu také stavba nové pětitřídní mateřské školy, předání části pozemků potřebných pro vybudování obecního bytového domu či předání pozemků potřebných pro výstavbu infrastruktury. 

„Většina nových bytů bude stavěna s cílem nabídnout nájemní bydlení. Komerční parter objektů podél hlavních ulic navíc nabídne prostor nejen pro obchody, restaurace či kavárny, ale také pro další nebytové účely. Například pro umístění zdravotní a sociální vybavenosti, přičemž důraz chceme klást především na primární zdravotní péči,“ doplňuje místostarosta třetí městské části.

Finep potřebuje změnu územního plánu pro celý svůj projekt, a proto je součástí smlouvy vedle městské části i hlavní město. To by mělo smlouvu schválit ve čtvrtek.

„Pro nás je důležité, že nemalé finanční prostředky, které v rámci této smlouvy poskytneme, budou využity na pokrytí potřeb pro stávající i budoucí obyvatele širšího okolí,“ uvedl Tomáš Hečko, tiskový mluvčí společnosti Finep.

Vyjednávání a příprava obou smluv se společnostmi Penta a Finep začaly v dubnu 2021, celý proces trvá již více než dva roky. Zásadní součástí těchto jednání byly právě příspěvky na veřejnou vybavenost. Ty byly vyjednávány už dle nové pražské metodiky kontribucí z ledna 2022.