Penta přeskupí realitní byznys. Škatulata čekají projekty za desítky miliard

Nová čtvrť Central Business District, kterou u Masarykova nádraží v Praze připravuje skupina Penta. Autorkou návrhu je světově proslulá architektka Zaha Hadid.

Nová čtvrť Central Business District, kterou u Masarykova nádraží v Praze připravuje skupina Penta. Autorkou návrhu je světově proslulá architektka Zaha Hadid. Zdroj: Penta

Kancelářská část projektu Waltrovka společnosti Penta
V Praze 5 buduje Penta komplex Waltrovka, který tvoří byty i kanceláře.
Kancelářská část projektu Waltrovka společnosti Penta
Kancelářské centrum Aviatica na území Waltrovky
Kancelářské centrum Aviatica na území Waltrovky
11
Fotogalerie

Investiční skupina Penta mění nastavení svého realitního byznysu. Od začátku roku 2018 přesune všechny developerské projekty do samostatných manažerských společností. Změna se dotkne všech tří trhů, kde Penta v realitách působí. Tedy České republiky, Slovenska a Polska.

„Realitní divize v posledních letech významně narostla. Hodnota aktiv pod její správou v současnosti dosahuje jedné miliardy eur, přičemž má 120 zaměstnanců a aktivně řídí téměř třicet projektů ve třech zemích,“ řekl spolumajitel Penty Jozef Oravkin.

Vlastnická skladba nových nemovitostních společností bude stejná jako u samotné Penty. Zůstane rovněž zaměření na byty, kanceláře a retail.

Změna souvisí mimo jiné s tím, že nová struktura zjednoduší financování realitních projektů. Samostatné developerské firmy budou rovněž čitelnější pro realitní agenty a další účastníky trhu.  

„Změna holdingové struktury představuje velmi složitý proces z pohledu právního, daňového i účetního. V praxi k němu dochází převážně v případech, kdy existuje důvod k oddělení části firmy od ostatních částí. Například kvůli jednoduššímu sledování finančních toků, snadnějšímu přístupu k financování a podobně,“ uvedl Jan Šafránek, partner v advokátní kanceláři Bnt attorneys-at-law.

Největší želízko v ohni má realitní část Penty aktuálně v centru Prahy. Na pozemcích kolem Masarykova nádraží vyroste nová kancelářská čtvrť. V české metropoli bude Penta stavět rovněž například na území bývalého Nuselského pivovaru, na Vítězném náměstí v Praze 6 nebo na parcelách za hlavním nádražím.