Penta přestaví pražskou Masaryčku, nevábná zákoutí změní na obchody

Masarykovo nádraží

Masarykovo nádraží Zdroj: CTK

Pohled na Masarykovo nádraží ze strany hlavního vchodu
Pohled na historický vstup Masarykova nádraží od zastávky tramvaje
Vstupní hala Masarykova nádraží s průhledem na kolejiště
Na Masarykově nádraží momentálně funguje sedm kolejišť, pěk aktivních a dvě slouží jako rezerva
Na nádraží zajíždějí pouze příměstské vlaky
9
Fotogalerie
Masarykovo nádraží v Praze do obřího přesunu majetku z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty nespadne. Ve hře tam jsou naopak miliardáři z investiční skupiny Penta, kteří historickou budovu začnou v řádu týdnů přestavovat na moderní plochy pro retail.

Nevábná zákoutí současného Masarykova nádraží v Praze se brzy začnou měnit na nové obchody a restaurace. Penta vloží do projektu ze svého 135 milionů korun. Investici podniká v rámci společnosti Masaryk Station Development, kterou ovládá. Minoritu v ní mají ještě České dráhy.

Přestavba je součástí strategického projektu miliardáře Marka Dospivy a jeho společníků na vybudování obřího kancelářského projektu na opuštěných parcelách kolem Masaryčky. Počítají s investicí kolem 6,5 miliardy korun.

“Rekonstrukce další části Masarykova nádraží se začne v létě,” řekl na dotaz serveru E15.cz mluvčí Penty Ivo Mravinac. Investiční akce bude znamenat konec pro současné kasino nebo okénka s rychlým občerstvením. Na zcela nové místo se přesunou pokladny. Už v roce 2011 dala Penta peníze do opravy střechy centrální části stanice. Investice tehdy činila šedesát milionů korun.

O plánu na rekonstrukci starého nádraží informoval investor již v lednu v rámci uzavření smlouvy o využití okolních pozemků. Podle neoficiálních informací ale České dráhy ještě zkoušely, jak z dohody s Pentou ohledně přestavby Masaryčky na poslední chvíli vybruslit. Kvůli neprůstřelné smlouvě ale nakonec zůstaly u původní úmluvy.

Výnos z nových prodejen bude inkasovat Penta. O nájemníky mít nouzi nebude. “Obecně v lokalitě Masarykova nádraží vidíme pro maloobchod obrovský potenciál. Místo tam určitě najdou služby, restaurace, specializované obchody, ale i nové koncepty, které vyhledávají lokality toho typu proti standardním nákupním destinacím,” uvedl Tomáš Soukup, šéf retailového oddělení v poradenské společnosti JLL.

Penta nedávno představila projekt na výstavbu administrativního komplex kolem Masaryčky. Návrh pochází ze studia světově proslulé architektky Zahy Hadid. Ještě před jejím úmrtím letos v březnu se zařadil mezi její poslední díla.