Penta startuje výstavbu na „Kulaťáku“. Za byty bude chtít i desítky milionů

Celkové náklady na výstavbu výrazně přesáhnou miliardu korun.

Celkové náklady na výstavbu výrazně přesáhnou miliardu korun. Zdroj: Penta

Skupina Penta postaví v Dejvicích projekt Victoria Palace.
Budova bude mít devět pater. Nabídne zhruba stovku bytů.
Kromě bytů budou ve spodních patrech prostory pro obchod a služby.
Výstavba začne v září.
Vítězné náměstí, Praha, Dejvice
13
Fotogalerie

Léta nezastavěná parcela na pražském Vítězném náměstí se v příštích dnech promění ve staveniště. Investični skupina Penta získala pravomocné stavební povolení a na místě začne budovat luxusní bytový projekt s názvem Victoria Palace. Náklady na výstavbu, která potrvá zhruba dva roky, přesáhnou miliardu korun. Pražský Kulaťák, jak se Vítěznému náměstí také říká, čeká v příštích letech výrazná proměna za půl miliardy.

Přestože Penta plánuje stavbu Victoria Palace dokončit ke konci roku 2023, jednotlivé byty začne nabízet k prodeji ještě na přelomu letošního srpna a září. V devítipatrové budově jich vznikne necelá stovka. Nejlevnější – garsonku o 33 metrech čtverečních – nabídne developer podle předběžných informací za 7 milionů korun. Vyšší desítky milionů korun zaplatí budoucí majitelé za čtyři penthousy v posledních dvou patrech. Jejich velikost se bude pohybovat od 130 do 202 metrů čtverečních a součástí budou zhruba stejně rozlehlé terasy.

Cena nemovitostí, která přesáhne 200 tisíc korun za metr čtvereční, se v rámci novostaveb pohybuje výrazně nad pražským průměrem. Prodejní ceny nových bytů v metropoli na konci června činily 118 480 korun za metr čtvereční. „Máme rozestavěnou řadu rezidenčních projektů s byty o vyšším standardu, o které je na trhu největší zájem. Victoria je ale jiný příběh. To je Trafalgar Square v Londýně, místo, které neusíná. Výjimečné bydlení v Praze, a tomu odpovídá i cena,“ říká ředitel Penta Real Estate pro rezidenční výstavbu David Musil.

Proměnou za stovky milionů projde Kulaťák, Václavské náměstí či Revoluční ulice

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny: • Videohub

Za návrhem projektu stojí architektonické studio Jakub Cigler Architekti. Začátkem září začnou stavaři na parcele, která se nachází mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunská, hloubit jámu pro základy budovy a také dvě podzemní parkovací patra. Bytový dům bude disponovat vnitroblokem se soukromou zahradou, stromy či vodním prvkem. V přízemí vznikne 1800 metrů čtverečních ploch pro maloobchod. Na místě vznikne supermarket, který si při schvalování projektu prosadila radnice městské části, lékárna či pobočka banky.

O tom, co na parcele na Vítězném náměstí, se vedly léta dlouhé debaty. Původně chtěla na místě postavit svůj projekt skupina PPF, za kterou donedávna stál nedávno zesnulý Petr Kellner. Skupina v roce 2008 skrze svou realitní dceřinku PPF Real Estate založila fimu Vítězné náměstí. O dva roky později představila návrh administrativníhob projektu Line od architekta Radana Hubičky. Ten však po peripetiích narazil na odpor veřejnosti a také radnice. V roce 2016 společnost Vítězné náměstí přešla do vlastnictví společného podniku skupiny Penta a Kaprain Group. Vítězné náměstí, Praha, DejviceVítězné náměstí, Praha, Dejvice|archiv IPR

Vítězné náměstí v příštích letech projde rozsáhlou proměnou. Zastupitelé Prahy 6 loni v listopadu podpořili koncepci, jejímž autorem je studio Pavel Hnilička Architekti. Hlavní úprava bude spočívat v tom, že se uvolní střed náměstí, který dnes slouží výhradně automobilové a tramvajové dopravě. Nově tam vznikne prostor pro pěší a pořádání akcí. Podle předběžných odhadů by přestavba mohla vyjít až na 500 milionů korun.

Penta v posledních letech výrazně posiluje v realitách. Letos zahájila jeden ze svých nejočekávanějších projektů u Masarykova nádraží v Praze. Ten vznikne částečně podle návrhu světoznámé architektky Zahy Hadid a společnost do jeho výstavby investuje až 10 miliard korun. Celkem na pozemcích v okolí Masarykova nádraží vybuduje až 100 tisíc metrů čtverečních komerčních a bytových ploch. První dvě stavby vyrostou naproti vůbec prvnímu developerskému projektu skupiny v Česku − kancelářské budově Florentinum. Penta ji dokončila teprve na konci roku 2013. Od té doby se zařadila mezi největší tuzemské developery. Za posledních sedm let postavila za miliardy korun novou čtvrť v areálu bývalé továrny Walter v pražských Jinonicích, na Žižkově vybudovala administrativní komplex Churchill, aktuálně chystá přestavbu bývalého Nuselského pivovaru.

Byznys Penty však sahá daleko za hranice realit. Investiční skupina, spojená v Česku především se jménem miliardáře Marka Dospivy, působí ve více než deseti evropských zemích, zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě, zaměstnává více než 43 tisíc lidí. Loni skupině klesl zisk o 48 procent na 3,5 miliardy korun. Kumulativní tržby portfoliových firem stouply o pět miliard na 181 miliard korun. K zisku přispěly zejména lékárny Dr. Max, sázková Fortuna, realitní divize Penta Real Estate a Primabanka. Ztrátové naopak byly pojišťovna Dôvera, polské retailová síť Empik, firma Slovalco a Aero Vodochody.

Victoria Palace bude stát na místě Parkoviště na Kulaťáku