PPF koupí petrohradské obchodní centrum Nevsky za čtyři miliardy

Obchodní centrum Nevsky

Obchodní centrum Nevsky Zdroj: Profimedia.cz

Společnost PPF Real Estate koupí od finské firmy Stockmann obchodní centrum Nevsky v Petrohradě. Realitní divize impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera za nemovitost zaplatí 171 milionů eur (asi 4,4 miliardy korun). Upozornil na to server Euro.cz

"Jsme rádi, že po dlouhém vyjednávání jsme dosáhli dohody se společností Stockmann о akvizici uvedeného aktiva. Tato transakce je další fází v realizaci strategie rozvoje podnikání skupiny v Rusku, kde PPF dlouhodobě úspěšně působí," uvedl ředitel pro vztahy s veřejností společnosti PPF Real Estate Russia Vitalij Krasnjuk. Nevsky doplní portfolio komerčních nemovitostí PPF Real Estate v Rusku, do něhož patří také obchodní centra Jarmarka v Astrachani a M5 Mall v Rjazani.

Nevsky centrum bylo otevřeno v listopadu 2010. Celková plocha obchodních a kancelářských prostor je 91 tisíc metrů čtverečních. K 1. lednu letošního roku činila účetní hodnota centra 181 milionů eur. Transakce podléhá schválení ruským antimonopolním úřadem FAS. Cílem obou stran kontraktu je její vypořádání do konce roku 2018.

„Prodej umožňuje společnosti Stockmann plně se soustředit na rozvoj svých obchodních domů ve Finsku a pobaltských zemích. Zároveň nám dává finanční flexibilitu," uvedl generální ředitel skupiny Stockmann Lauri Veijalainen v tiskové zprávě.

Stockmann hledal podle Eura kupce poměrně dlouho, což se projevilo ve výši ceny. Finská firma oznámila svůj záměr centrum prodat v říjnu 2016. Dlouho to vypadalo, že nemovitost převezme ruský miliardář Boris Mints, z dohody ale nakonec sešlo. Stejně tomu bylo v případě dalšího zájemce, americké finanční společnosti Morgan Stanley. Finský Stockmann se z Ruska zcela stahuje.