Praha 1 odblokovala privatizace bytů v centru. Radnice musí vytvořit nová pravidla

Staroměstské náměsí

Staroměstské náměsí Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Jindřišská ulice
Pohled na Rosetta Palace
Jungmannova ulice
Staroměstské náměsí
5
Fotogalerie

Zastupitelé z Prahy 1 na úterním zasedání obnovili privatizaci bytů na lukrativních adresách v centru. Součástí jejich usnesení je podmínka, že se s prodeji začne, až vedení městské části schválí nová pravidla namísto neaktuálních. Vzniknout by měla do září.

„Vycházíme z toho, že tady chceme udržet střední třídu, aby si mohli byty pořídit ti, kteří tu roky žijí a pracují. O sociálně slabé se má starat patřičný odbor,“ uvedl během jednání radní Jan Votoček (TOP 09), který s návrhem na restart privatizace přišel.

Opoziční zastupitelé prosazovali, aby se zároveň zrušili dřívější zásady pro prodeje bytů. Odblokováním loni přerušené privatizace by podle nich hrozilo, že budou platit pravidla z roku 1998, která neodráží současné cenové relace a neřeší například přepronajímání přes Airbnb.

Nakonec se vládnoucí koalice rozhodla, že radní budou moci schvalovat prodeje bytů až po přijetí upravených nebo zcela nových zásad. Podle Votočka by měly být hotové do září.

Radnice už dříve uvedla, že o počtu privatizovaných bytů ještě nebylo rozhodnuto. V privatizaci zahájené v devadesátých letech bylo zatím prodáno 4700 bytů s výnosem 3,7 miliardy korun. Ve správě městské části zůstává zhruba 1120 bytů.

Není zatím jasné, jak budou nová či pozměněná pravidla řešit prodejní ceny. Právě stanovení ceny při prodejích přes výběrová řízení v letech 2012 až 2015 vyšetřuje policie. Obvinění i některých současných zastupitelů žalobce letos v lednu zrušil.

Podle něj je třeba vypracovat na vyčíslení škody nový znalecký posudek. „Případem se zabýváme a čekáme na vypracování znaleckého posudku. Očekáváme jej v červnu nebo v červenci,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle původního posudku se údajná škoda pohybovala kolem 40 milionů korun.